Solicitările FMI legate de CEO, „vrăjeală pentru publicul larg”

Gabriel Dumitraşcu, membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, până acum câteva luni preşedinte, a comentat pentru Pandurul decizia Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de revocare a actualului consiliu şi numirea de noi supraveghetori. Dumitraşcu a spus că Directoratul este răspunzător pentru execuţia bugetară, nu Consiliul. Acesta a comentat şi anunţul directorului general Laurenţiu Ciurel de a închide 25% din capacităţi pentru că aşa a cerut FMI. „Aia e vrăjeală pentru publicul larg“, a spus Dumitraşcu.

Pe 16 aprilie este convocată Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), pe ordinea de zi fiind revocarea supraveghetorilor şi numirea altor persoane pe o perioadă de un an. Motivul ar fi neîndeplinirea indicatorilor de performanţă. Gabriel Dumitraşcu, membru în Consiliu, este revoltat de decizia acţionarilor. El spune că responsabilitatea conducerii companiei este la Directorat, nu la Consiliul de Supraveghere. „În preajma lui 16 aprilie vom avea un punct de vedere. În esenţă, punctul acesta de vedere pleacă de la Actul constitutiv, de la lege. Consiliul de Supraveghere nu are atribuţii executive. Directoratul are toate atribuţiile executive, implicit pe activitatea comercială, de producţie a societăţii. Un Consiliu de Supraveghere nu are decât un atribut principal, să supravegheze ce se întâmplă şi sunt nişte domenii unde trebuie să supravegheze şi să controleze dacă Actul constitutiv, legea, în ceea ce priveşte derularea activităţii, au fost respectate. Dar nu are un atribut executiv, nu poate fi răspunzător de o execuţie bugetară“.

Dumitraşcu a mai spus că FMI nu a impus CEO să închidă unităţi. „Aia e vrăjeală pentru publicul larg. Domnul Ciurel să arate documentul. Şi o să vedeţi că mai apare o minciună. FMI nu a impus nimic. Sincer vă spun. FMI a spus: propune-mi ceva să o ţii în piaţă, fă-i analiza de context macro, european, şi vezi care sunt constrângerile, vezi cum poţi să ţii complexul în viaţă. FMI nu a spus închideţi nici 2, nici 4, nici 5, nici menţineţi nu ştiu ce sau scădeţi preţul de cost“, a explicat Dumitraşcu.

A primit revocarea cu uşurare

Gabriel Dumitraşcu spune că legislaţia din România le-a pus mari probleme în activitatea de la complex şi din sectorul energetic în general. „Noi am identificat, numai pe parcursul anului trecut, mai multe acte normative date de autorităţile române, care au influenţat doar negativ, nimic pozitiv, execuţia bugetară şi performanţa societăţii. Şi atunci ce vii să-mi spui? Că nu mi-am îndeplinit cu 25% criteriile de performanţă în condiţiile în care tu mi-ai dat 8 acte normative, deci mi-ai creat un mediu instabil, o instabilitate defavorabilă societăţii“, a spus acesta extrem de supărat. Dumitraşcu spune că a primit cu „bucurie şi cu uşurare“ decizia acţionarilor de a-i revoca, dar trebuie să-şi apere reputaţia profesională. Acesta a explicat de ce a fost greu să fie în conducerea CE Oltenia. „Este un mare disconfort într-o poziţie de genul Consiliul de Supraveghere la Complexul Oltenia, din varii motive. E un disconfort şi fără să nominalizez punctual fiecare cauză a disconfortului, ştiţi şi dumneavoastră“.

Dumitraşcu a fost  nominalizat de Ciurel şi în scandalul cu exportul de cărbune, managerul sugerând că ar fi fost forţat de acesta să încheie contractul.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: