Şomajul tehnic de la Mina Motru, urmat de închiderea subteranului

Câteva sute de mineri de la Mina Motru au întrat în şomaj tehnic. Aceştia vor sta acasă timp de trei săptămâni, perioadă în care unitatea trebuie să mai golească din stocurile de cărbune, acesta fiind şi motivul trimiterii lor în şomaj tehnic, depozitele fiind în prezent pline. Unitatea va fi închisă în câteva luni.

Autorităţile locale din Motru au purtat discuţii cu conducerea Minei Motru în privinţa situaţiei angajaţilor trimişi acasă în şomaj tehnic. „Am chemat directorul de acolo şi am discutat mai pe larg despre ce se întâmplă la Mina Motru. Este vorba de 334 de oameni care sunt trimişi în şomaj tehnic până pe data de 7 octombrie, cu 75% din salariu. E o situaţie mai delicată din cauza faptului că ei nu au desfacere la ora actuală, au stocuri mari şi nu au unde să dea cărbunele, acesta fiind motivul pentru care au fost trimişi în şomaj tehnic. Dintre aceşti angajaţi, 208 îndeplinesc condiţiile de pensionare, iar 50 ar îndeplini condiţiile acelea cu doi ani în aşteptare, dacă s-ar da vechea ordonanţa să stea în aşteptare şi apoi să iasă la pensie”, a declarat Dorin Hanu, primarul muncipiului Motru.  

Hanu: Nu se pune problema disponibilizărilor

Primarul Dorin Hanu mai spune că nu s-ar pune problema disponibilizării acestor salariaţi, cel puţin nu în acest an. Practic, după revenirea în câmpul muncii se vor ocupa de închiderea şi conservarea minelor. „Anul acesta nu se pune problema ca ei să fie disponibilizaţi, există soluţii. Cei 208 vor ieşi la pensie, 50 vor fi trecuţi într-o ordonanţă de aşteptare, iar ceilalţi care rămân vor continua cu închiderea şi conservarea gurilor de mină de la Lupoaia şi de la Ploştina. Din octombrie vin în continuare şi până atunci speră să poată să elibereze stocurile, pentru că la livrări lucrează în continuare. După ce trec cele trei săptămâni de şomaj tehnic, vor reveni şi vor exploata cele două abataje pe care le au în funcţiune la Mina Ploştina care merg foarte bine, vor termina rezerva acolo. Forţa de muncă din minerit de aici nu este majoritară din Motru, sunt foarte mulţi din Mehedinţi, din Glogova, Cătunele, Văgiuleşti, Samarineşti, însă sunt foarte mulţi şi de aici”, a mai spus primarul Dorin Hanu.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: