Şpagă în rate de la „regele vagoanelor” pentru licitaţia de transport cărbune

Omul de afaceri Gruia Stoica s-a ales ieri cu un mandat de arestare preventivă de 29 de zile, emis de Curtea de Apel București pe numele său, după ce procurorii DNA i-au convins pe magistrați că patronul de la GFR trebuie să stea după gratii. Acesta a fost săltat miercuri seara după ce DNA a oprit o licitație aflată în derulare la Complexul Energetic Oltenia, la mijloc fiind vorba de o șpagă de 3 milioane de euro, menită să-l ajute pe afacerist să afle prețul cu care licita CFR Marfă, astfel încât el să facă o ofertă mai mică decât a concurenței.

Pentru Gruia Stoica nimic nu mai este la fel de miercuri încoace, de când procurorii DNA i-au săltat plicul cu oferta pe care o făcuse la CE Oltenia, în speranța că va câștiga licitația de transport a cărbunelui pe calea ferată. Oferta CFR Marfă îl încurca însă pe afacerist să pună mâna pe un contract de 100 de milioane de euro, fără TVA, și, astfel, a riscat, convingându-l pe faimosul avocat Doru Boștină să afle prețul concurenței. Boștină are, prin prisma meseriei, conexiuni în diferite instituții și societăți de stat, inclusiv la CFR, dar și la Complexul Energetic Oltenia, iar Stoica i-a mărturisit, conform stenogramelor de la dosar, că nu ar îndeplini condițiile pentru a câștiga licitația. Ca urmare, „regele vagoanelor” a făcut ce fac majoritatea afaceriștilor din România, a pus la bătaie o șpagă de 3 milioane de euro și a sperat să fie declarat câștigător. Dacă licitația ar fi fost organizată săptămâna viitoare, iar interceptările s-ar fi făcut după 1 februarie, conform noului Cod Penal, Stoica avea toate șansele să fie un om liber la această oră, „perlele” din noul Cod Penal putând să fi contribuit la arestarea acestuia.

Stenograme

Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.

Boştină Doru – Cătălin: Aha.

Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.

Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa... controlăm cum trebuie ... trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai...

Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în...

Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?

Boştină Doru-Cătălin: Da, domne, direct.

Stoica Gruia: Dar acum află, te rog eu frumos!

Boştină Doru-Cătălin: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!

Stoica Gruia: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.

Boştină Doru-Cătălin: Cine îl ţine pe om...

Stoica Gruia: Să-l cheme şi să-i îi spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în ...(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit! Da?

Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!

Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia să ne dea ordine nouă".

„Trei bețe”

În discuția cu avocatul Boștină, Gruia Stoica a insistat pe oferta sa, astfel încât să fie sigur că acesta reușește să afle de la directorul CFR Marfă oferta companiei de stat, deși, de marți seara, directorul respectiv e la spital, având probleme de sănătate după presiunile la care a fost supus.

"Stoica Gruia: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanţă?

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!

Stoica Gruia: Trei beţe că sunt eu pornit!

Boştină Doru-Cătălin: Da, da.

Stoica Gruia: Acum este momentul! ...(neinteligibil)... Trei beţe ...

Boştină Doru-Cătălin: Da. Hai, măi, ce dracu!

Stoica Gruia: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă. ...(neinteligibil)... Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?

Boştină Doru-Cătălin: Nu, dar asta ştii cum aflăm? Imediat! Si câtă influenţă!

Stoica Gruia: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.

Boştină Doru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Şi pe urmă vroiam să mă duc la un munte să mă relaxez. Nu pot, mă întorc în ţară! Să vedem ce facem!

Boştină Doru-Cătălin: Da. Când te întorci?

Stoica Gruia: In cazul ăsta mă întorc joi seară! Mâine seară sunt înapoi.

Boştină Doru-Cătălin: Ne vedem vineri, ne vedem vineri".

Vineri este însă azi, iar Gruia Stoica nu se va mai vedea prea curând cu Boștină decât dacă recursul său va fi admis la Înalta Curte de Casație și Justiție. Până atunci mandatul de arestare preventivă rămâne în vigoare, iar omul de afaceri face primul său week-end în spatele gratiilor.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: