Şpaga se învaţă la grădiniţă

Nu mai suport ştirile cu arestări. Văd câte două-trei cazuri spectaculoase pe seară şi nu pot pricepe de ce unii continuă de fure. Că nu au morală, înţeleg, dar măcar puţină frică. Măcar în anii ăştia în care procurorii par să fie peste tot.

Şpaga este atât de prezentă în viaţa României, că în anumite domenii, cum ar fi cel medical, aproape că nu îmi imaginez cum ar fi fără. Cum să mergi la spital cu carnetul de asigurat şi să fie în regulă? Dar unde ne credem, în altă ţară? În ultimii ani, şpaga a devenit din ce în ce mai prezentă în şcoală şi în justiţie. Şi parcă s-a mai redus în poliţie, pentru că ştim cu toţii cum era pe vremuri la rutieră.

Şcoala este cea care ar trebui să ne educe pe toţi să fim corecţi. Din păcate, chiar de la grădiniţă, copilul află că fără micile „atenţii” de început de an, de 8 Martie etc.,  unii copii vor fi defavorizaţi faţă de alţii. Un sistem pe care îl simte apoi în şcoala primară, în cea generală, la liceu. Mulţi dintre copii sunt nevoiţi să meargă acasă să spună că „doamna” zice că trebuie bani pentru fondul clasei, fondul şcolii, fondul şpăgii şi alte fonduri, părinţii neîndrăznind să întrebe vreodată ce se întâmplă cu banii.

Nu doar şpaga duce la ierarhii false în învăţământ, după cum rezultă din anchetele care sunt în curs. Într-o comună din Gorj, elevii au promovat examenele în masă, cu complicitatea profesorilor şi a Inspectoratului Şcolar, pentru ca liceul să nu fie desfiinţat. Deja mulţi copii ştiu că nu pot fi lăsaţi repetenţi, pentru a nu li se desfiinţa clasele, şi aşa se explică faptul că ajung să termine liceul fără să ştie măcar să scrie. Pentru că profesorii îi trec clasa, cu gândul să aibă şi anul viitor serviciu la aceeaşi şcoală.

Atunci când nici un elev dintr-o clasă nu reuşeşte să obţină 5-ul la bacalaureat, nu poate fi doar vina copiilor. Este şi vina profesorilor, sau a sistemului, cum le place lor să spună. Sistemul însă este făcut de oameni, din oameni şi pentru oameni, iar profesorii, dacă şi-ar respecta profesia, s-ar implica mai mult în educaţia elevilor. Dacă nu o fac pentru că sunt salariile mici, nu-şi merită statutul de dascăl.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: