Specializare de designeri vestimentari, în liceele din Gorj

Desfiinţarea Şcolilor de Arte şi Meserii îi determină pe cei mai mulţi directori de licee să înfiinţeze noi specializări pentru a-şi realiza planurile de învăţământ. Colegiul Tehnic Nr. 2 şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu şi-au depus cererile de declanşare a evaluărilor externe în vederea autorizării de noi calificări profesionale. Evaluările vor fi plătite din fondurile extrabugetare ale şcolilor.

Dacă vor trece de criteriile Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), două licee din municipiu vor avea specializări noi începând cu anul viitor. Deşi evaluările nu sunt deloc ieftine, ridicându-se la câteva mii de lei, directorii unităţilor de învăţământ nu se uită la bani când vine vorba de atragerea elevilor spre unităţile lor. Cele mai multe specializări vor fi înfiinţate la Colegiul Tehnic Nr.2. Conducerea liceului a depus documentaţia necesară în vederea autorizării specializărilor ştiinţele naturii, tehnician proiectant CAD, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician chimist de laborator, maistru electromecanic aparate de măsură şi automatizări şi tehnician echipamente periferice şi birotică. Pentru autorizarea acestora şcoala va plăti aproape 9.000 lei. Faţă de anul trecut numărul claselor de elevi a scăzut simţitor la Liceul Nr.2, de la 40 la 35 de clase. Singurul mod de a atrage elevii este înfiinţarea unor specializări noi. „Pentru adaptarea la cerinţele pieţii şi pentru a  reuşi să atragem câţi mai mulţi elevi pentru realizarea planului de şcolarizare trebuie să îmbunătăţim oferta de şcolarizare”, spune Ion Botanciu, directorul instituţiei.

Colegiul „Gheorghe Magheru”, în tendinţe

Specializările tehnician designer vestimentar şi tehnician tehnică de calcul vor fi înfiinţate începând din anul 2011 la Colegiul „Gheorghe Magheru”. Evaluarea acestora costă 4.000 lei. Conform directorului acestei unităţi, specializarea tehnician designer vestimentar făcea parte tot din domeniul industriei textile, însă este axată mai mult pe partea de creaţie, de desenare, de utilizare a calculatorului şi a softurilor specializate. Tehnician tehnică de calcul şi din domeniul electronică şi automatizări este una din specializările foarte căutate de elevi la nivelul ţării. „Alegerea celor două noi specializări s-a realizat în urma analizei dorinţelor elevilor, părinţilor, dar şi a agenţilor economici cu care avem parteneriate tradiţionale. Şi până în prezent şcolarizăm elevi în aceste domenii, dar în alte specializări”, afirmă Marius Buzera, directorul liceului.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: