Spitalele pierd bani din cauza documentelor greşite

Spitalele din Gorj vor trebui să restituie Casei Asigurărilor de Sănătate zeci de mii de lei fiecare din cauza unor nereguli care vizează completarea documentelor. La ora actuală se desfăşoară controale la cinci spitale, urmând ca altele trei să fie verificate până în luna septembrie. Conducerea CAS Gorj spune banii imputaţi spitalelor vor fi redistribuiţi pentru decontarea unor servicii medicale.

Spitalele de la Dobriţa, Novaci, Rovinari, Turceni şi Târgu Cărbuneşti sunt verificate în această perioadă de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Gorj. Controalele sunt pe final, iar spitalele vor trebui să returneze banii primiţi pentru decontarea unor servicii medicale raportate, dar neefectuate. „Cele mai mari nereguli vizează completarea de hârtii pentru că sunt servicii raportate către noi şi completate eronat, am mai avut probleme cu cei care au raportat spitalizări de zi în perioada de internări continue sau servicii clinice în perioada de internări continue. Toate aceste sume se impută, nu sunt probleme de fraudă, sunt doar probleme de completare a hârtiilor şi din păcate se perpetuează de la an la an. E vorba de o neglijenţă şi din păcate sunt probleme care nu ţin de managementul unităţii, ci de fiecare om în parte, pentru că hârtiile nu le poate completa managerul”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

La toate spitalele verificate au fost întâlnite probleme de acest gen. „S-au verificat Spitalul Dobriţa, Spitalul Novaci, Spitalul Rovinari, Spitalul Turceni şi Spitalul Cărbuneşti. Nereguli sunt la toate, sunt probleme de completare a hârtiilor şi de raportare a unor servicii. Sperăm ca, atunci când serviciile medicale se vor raporta numai pe baza cardului de sănătate, aceste probleme să dispară şi să nu mai poată fi raportate cu erori. Vorbim de minim zeci de mii de lei la fiecare spital pentru că sancţiunea cea mai mică la fiecare spital este de 1% din valoarea de contract a unei luni. Toate aceste sume imputate se vor reîntoarce în bugetul Casei de Sănătate Gorj pentru a fi redistribuite”, spune Daniel Bondoc.

REGULĂ

Verificările vor fi încheiate în luna septembrie. „Ultimul care va fi controlat va fi Spitalul Judeţean. Avem o regulă, să le controlăm o dată pe an pentru că sunt cei mai mari furnizori de servicii medicale, cu cele mai mari sume şi ca să nu avem probleme, iar greşelile să se perpetueze pe o perioadă mai mare de timp”, a menţionat Bondoc. 

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: