Spitalul Judeţean plăteşte preoţii mai bine decât medicii

Un preot câştigă mai mult decât un medic rezident. Deşi pare greu de crezut, aceasta este realitatea din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Unitatea spitalicească are un compartiment de asistenţă religioasă unde sunt angajaţi doi preoţi. Salariile acestora sunt cu mult mai mari decât ale celor care stau la patul bolnavului sau decât ale celor care încearcă zilnic să salveze vieţi. Cel mai mare salariu de la Spitalul Judeţean este câştigat de Şefa Serviciului de Medicină Legală, care are un venit lunar net dublu faţă de conducerea spitalului, iar la polul opus este o îngrijitoare care trebuie să se descurce numai cu 500 de lei.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu pune mare accent pe serviciile religioase. Deşi unitatea spitalicească se încadrează cu greu în procentul de 75% din bugetul dat de CJAS pentru cheltuielile salariale, spitalul are angajaţi doi preoţi la Compartimentul de Asistenţă Religioasă. Unul dintre preoţi este remunerat lunar cu 2.023 de lei pentru că are gradul 1, iar colegul său, pentru că are gradul 2, primeşte lunar un salariu net de 1.580 de lei. Cei doi salariaţi cu sutană din spitalul judeţean îşi petrec majoritatea timpului la biserica din faţa ambulatoriului de specialitate. Serviciile prestate de preoţi pentru spital sunt mai bine plătite decât serviciile oferite de medicii rezidenţi care câştigă la jumătatea trimişilor lui Dumnezeu. Un medic rezident de anul 1 primeşte lunar un salariu net de 918 lei, în timp ce un alt coleg de-al său de anul doi 790 de lei. În aceste condiţii, nu este de mirare de ce medicii tineri ocolesc spitalele din Gorj şi preferă să lucreze în centre universitate din ţară sau chiar peste hotare.

La spitalul Cărbuneşti, aceeaşi situaţie

Şi spitalul din Târgu-Cărbuneşti are angajat un preot care slujeşte la biserica din curtea unităţii spitaliceşti şi care primeşte lunar un salariu net de 1.674 de lei, în timp ce majoritatea medicilor rezidenţi tratează bolnavii pentru un salariu mai mic. Aşa se face că cel mai mic salariu al unui medic rezident care lucrează la Târgu-Cărbuneşti este de  1.021 de lei, iar cel mai mare de 2.211 lei.

Un şef de secţie primeşte 11.006 lei, iar o îngrijitoare 509 lei

În condiţiile în care bolnavii sunt trataţi în condiţii mizere de cele mai multe ori, puşi să cumpere medicamente sau să suporte „toanele” personalului medico-sanitar, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu se poate mândrii cu cele mai mari salarii din sistemul sanitar gorjean. În topul salariilor de la această unitate spitalicească este şefa Serviciului de Medicină Legală, Claudia Beldeanu, care primeşte lunar un salariu net de 11.006 lei lunar. Şi medicii din această secţie se pot lăuda cu salarii bunicele în comparaţie cu colegi din restul secţiilor. Doi dintre medici câştigă lunar aproximativ 8.400 de lei. Salarii mari sunt şi la Secţia de Anestezie şi Terapie intensivă unde paradoxal medici câştigă mai mult decât şeful secţiei. De exemplu, la Terapie intensivă Coronariană  şeful are un salariu net de 5.948 de lei, iar un medic primeşte lunar 6.824 de lei. La ATI 2, medicul şef are 7.134, iar un medic angajat aici 7.455  de lei. Cel mai bine plătit şef de secţie este cel de la Secţia Chirurgie Generală 1 cu un salariu net de 7.331 de lei, iar un medic de aici este remunerat cu 6.061 de lei. La polul opus se află o îngrijitoare de la farmacia spitalului care primeşte lunar un salariu net de  numai 509 lei.

Conducerea Spitalului Judeţean, campioană la salarii

Managerul privat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu îşi ţine salariul ascuns de ochii presei şi nu-l afişează pe site-ul instituţiei, pe motiv că nu este angajat al unităţi spitaliceşti, ci al firmei Tetraedru Medical Consulting SRL care a câştigat contractul de management al Spitalului. Directorul financiar contabil primeşte lunar 5.539 de lei, directorul medical 5.390, iar directorul de îngrijiri medicale 3.639 de lei. Pe locul doi la salariile celor din conducere este Spitalul Orăşenesc din Novaci, unde managerul câştigă 4.900 de lei, iar directorul financiar contabil 4.117.  La spitalul din Târgu-Cărbuneşti, managerul câştigă 2654 de lei, mai puţin decât directorul medical care are aproape dublu, adică 4.885 de lei, iar directorul financiar contabil 2.680. Cele mai mici salarii sunt la Rovinari, unde salariu managerului este de 2.504 lei, iar al directorului financiar contabil de 2583 de lei. Conform salariilor afişate pe site, managerul spitalului din Motru ocupă funcţia din plăcere pentru că nu primeşte niciun leu, iar directorul financiar contabil 2.705.

SECRETOMANIE

Deşi legea în vigoare obligă instituţiile să afişeze pe site câştigurile salariate lunare, nu toate spitalele fac acest lucru. Pe site-ul Spitalului din Bumbeşti-Jiu nu este rubrică pentru aşa ceva, la spitalul din Turceni site-ul nu a fost reactualizat din luna mai a anului trecut, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa din anul 2011.

GARDEROBIERI

Pe lângă preoţi, angajaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu şi Cărbuneşti, la Spitalul din Motru este angajat un merceolog, dar şi o îngrijitoare şi o infirmieră la garderobă. La spitalul din Cărbuneşti lucrează un fizician, iar la Novaci o lenjereasă.

Vizualizări: 759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: