Liderii de sindicat cred că nu se va ajunge la greva anunţată de Condescu

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) anunţă că pe 10 ianuarie vor ieşi în stradă 30 de mii de mineri dacă vor fi efectuate disponibilizări în minerit şi energie. Liderii de sindicat din cariere şi complexuri speră însă să nu se ajungă în această situaţie şi cred că problemele vor fi rezolvate. Tot ieri a fost anunţată şi o masă rotundă, care va avea loc la SNLO, unde vor fi luate în discuţie disponibilizările precum şi un eventual plan social pentru a contracara efectele reducerilor de personal. La întâlnirea de mâne sunt aşteptaţi toţi factorii de decizie, iar astăzi Marin Condescu se va vedea cu ministrul Ion Ariton.

Consiliului de Coordonare al Federaţiei Naţionale Mine Energie a luat hotărârea declanşării grevei generale deoarece nu a fost respectat protocolul încheiat cu Ministerul Economiei în privinţa înfiinţării Companiei Electra şi nici negocierea contractului colectiv de muncă pe 2011, potrivit unui comunicat. Miile de disponibilizări anunţate a fost însă motivul decisiv al acestei hotărâri.

Ureche: „Mulţimea decide greva, nu liderul”

Nu toţi liderii de sindicat sunt însă de acord cu intrarea în grevă, alţii nici nu ştiau că se va organiza acest protest. „Nu ştiu nimic de grevă. Cred că până nu se discută în Consiliul de Coordonare, până nu se contactează oamenii, nimeni nu îşi poate permite să spună că participă la grevă. Trebuie să spună motivaţiile pentru care trebuie să facem grevă. Cred că se hazardează în acest sens. Un lider nu poate decide o grevă. El poate să stea singur în grevă cât poate, dar mulţimea decide nu liderul”, a declarat Constantin Ureche, liderul de sindicat al Carierei Lupoaia.

Liderul de sindicat al angajaţilor Carierei Tehomir, Marin Zamfir, spune că încă nu s-a luat o hotărâre în privinţa unui mod de protest. „Nu am luat o hotărâre cum vom protesta, dar cu siguranţă vom întrerupe lucrul dacă se va vorbi în continuare de diponibilizări”, a declarat Marin Zamfir.

Sunt însă şi lideri de sindicat care sunt hotărâţi să iasă în stradă pe 10 ianuarie. “ Dacă nu reuşim să sensibilizăm organele competente vom intra în grevă generală. La noi se vorbeşte de 4- 500 de disponibilizări”, a declarat Eugen Iovan, şeful sindicatului de la CE Turceni. Poziţia lui Iovan nici nu putea fi alta, dat fiind că are şi o funcţie în FNME. Pentru grevă sunt şi liderii de sindicat de la Rovinari. „Ne-am dat acordul în totalitate pentru greva generală, participăm, dar sper să rezolvăm problema ape alte căi”, a declarat Constantin Mitrescu, lider de sindicat din cadrul Complexului Energetic Rovinari.

Marin Condescu: „Vom recurge la toate formele de protest”

Preşedintele FNME, Marin Condescu, a declarat că dacă nu se va ajunge la o concluzie pe cale amiabilă toţi minerii şi energeticienii vor ieşi în stradă. „Avertizăm că vom ieşi în stradă şi vom protesta în toate modurile posibile, pentru a se respecta strategia de funcţionare a Electra, fără disponibilizări. Nu acceptăm ca unii să tragă de timp pentru ca Electra să nu se înfiinţeze. Ei câştigă bani buni de pe urma acestui lucru, dar neînfiinţarea Electra înseamnă moartea sistemului minier şi energetic. Dar fiind o hotărâre CSAT-ului eu cred că până la urmă se va înfiinţa”, a declarat Marin Condescu.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: