Sportul mort

Cine ar fi crezut acum un an că la jumătatea anului 2016 o să vorbim la trecut de echipele de handbal, baschet şi fotbal din Gorj. Handbalul şi baschetul au murit primele după retragerea finanţării de către Complexul Energetic Oltenia, iar fotbalul mai mişcă doar pentru că performanţele au adus bani frumoşi din drepturile de televizare.
Nu Complexul Energetic Oltenia este de vină pentru faptul că echipele Energia şi Pandurii sunt în moarte clinică. De vină sunt în primul rând cei care au condus cluburile şi care nu au avut nici cea mai mică iniţiativă de a aduce sponsori, aşa cum se întâmplă la toate echipele din Liga I. De vină sunt acţionarii care au încurajat de-a lungul anilor acest comportament, prin alocarea de sume fără niciun control al cheltuirii banilor. O mare problemă, mai ales la Pandurii, a fost dublarea organigramei şi a cheltuielilor cu personalul, dar şi risipirea banilor pe cele mai scumpe hoteluri, pe reclame inutile la televiziuni şi multe altele. Risipă a fost şi pe vremea lui Condescu, şi a lui Prunariu, şi a lui Răducan. Unii s-au lăudat că au închis „robinete”, dar au uitat să spună că au deschis altele.
Nici CE Oltenia nu a adoptat o poziţie responsabilă atunci când a redus finanţarea de la două milioane de euro pe an la nimic. Sigur că sponsorii privaţi nu puteau suplini brusc această reducere de buget. Jucătorii, cei mai nevinovaţi în acest angrenaj, au avut cel mai mult de suferit, fiind nevoiţi să joace luni bune fără bani, pe care îi vor recupera doar pe calea judecăţii. Energia şi Pandurii, în trecut căutate de impresari, sunt acum ocolite de jucători şi antrenori. Şi nimeni nu are soluţii de revenire, pentru că la cluburi lucrează doar oameni care ştiu să stea cu mâna întinsă la CEO şi la bugetele locale, nu să facă management şi marketing.

Vizualizări: 504

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: