Spune-mi unde mănânci ca să-ți spun ce popor ești!

Unul dintre cele mai mari lanțuri de fast food-uri, celebrul (la noi și la restul popoarelor subdezvoltate, cel puțin) McDonald's, trece printr-o perioadă de mari frământări. Îngrijorați de tot mai încetățenita idee că distribuie mâncare cu efecte extrem de nocive pentru organism, șefii concernului au anunțat scoaterea cartofilor prăjiți din meniuri. Astfel, cele mai ieftine porții nu vor include cartofi, aceștia putând fi comandați doar separat, pentru o sumă separată.

Probabil veți fi mirați că McDonald's își face griji referitoare la viitor. În fond, la noi merge bine mersi. În societatea asta defectă a noastră, mâncatul la Mc încă este privit ca o formă de high life, de alimentație civilizată și echilibrată chiar. Un coleg îmi povestea că, atunci când s-a deschis primul magazin McDonald's la el, în Galați, nu s-a putut duce luni bune să mănânce acolo pentru că nu avea pantofi și costum. În anii '90, în viziunea românilor, dress code-ul de la marele restaurant americănesc trebuia să fie cel mai strict din oraș. Nu puteai să te duci să mănânci la Mc îmbrăcat mai urât ca la nuntă, asta era exclus. O altă poveste definitorie pentru modul absurd în care era privit (și încă mai este) McDonald's-ul la noi este cea din excelentul ”Occident”, filmul lui Cristi Mungiu de la sfârșitul anilor '90. În film, o doamnă trecută de 50 de ani face mari eforturi să găsescă un potențial soț din străinătate pentru fiica ei de 20+. Când în fine găsește un italian, le aranjează o întâlnire. Ulterior, când fata se întoarce acasă, maică-sa o interoghează și află că italianul o dusese la Mc. Cu voce tremurândă și foarte emoționată, mama îi spune fiicei: ”Îți dai seama, mamă, ce ar însemna să mănânci în fiecare zi la Mc?”. Eu am și acum un prieten cu salariu peste media pe economie care așteaptă cu religiozitate weekend-ul, pentru că sunt zilele în care mereu mănâncă la KFC. E tabietul pe care-l respectă cu cea mai mare seriozitate.

Am așteptat prea mult să vină americanii ca să nu le sorbim orice rahat cu dragoste și recunoștință. De la filme la emisiuni și de la băuturi tradiționale la mâncăruri. Dacă le-am spune europenilor asta, ar râde de noi și cu chestia pe care scot mâncarea digerată. Oriunde te-ai duce în Europa de Vest restaurantele McDonald's, KFC și restul de fast food-uri celebre și de succes la noi sunt cele mai infecte localuri de pe raza respectivului oraș. La Barcelona am văzut gândaci mergând pe peretele interior al KFC-ului. La Praga (tot foști comuniști, atenție!) toate McDonald's-urile erau goale și în paragină. Și cantinele pentru săraci arătau mai bine. Și e foarte posibil să fi fost și ceva mai scumpe. McDonald's-ul are dreptate să-și facă griji. Deocamdată livrează mâncare pentru animale. Furaje. Noi, însă, ar trebui să ne facem griji și mai mari. Pentru că deocamdată noi suntem animalele.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: