Spuneți ”NU mă interesează” rasismului

Uneori, poate chiar deseori, ni se pare că România nu e chiar cel mai defect stat în care poți trăi. Chiar și la nivelul unor civilizații teoretic mult mai avansate pot avea loc scurtcircuite, multe cauzate, paradoxal, tocmai de prea multă libertate sau prea mult bine, probleme pe care nu le regăsim la noi. Au trecut vremurile în care babele își făceau cruci cu limba în cerul gurii și cu degetele în capul pieptului când vedeau un negru mergând liber (sic!) pe stradă într-un oraș de provincie românesc în care nu te-ai fi așteptat la asemenea grozăvie. Parcă nici pe stadioane nu mai sunt ”cra-cra”-urile atât de sonore ca în anii '90, când la echipa adversă ajungea mingea la un biet jucător de culoare.

În avansatul Occident, însă, crizele de rasism sunt mult mai acute, poate și pentru că mândrii europeni (respectiv americani) se simt (rămâne de stabilit de către generațiile viitoare dacă îndreptățit sau nu) invadați de populațiile din alte rase venite în țările dezvoltate cu speranța unui trai mai bun. În privința acceselor de rasism demonstrate în zone unde nu te-ai aștepta la asemenea atitudini, doi negri au avut cele mai corecte reacții: Dani Alves de la Barcelona și Barack Obama de la Casa Albă.

La meciul din Primera Division dintre Villareal și Barcelona, de pildă, un suporter al gazdelor a aruncat cu o banană în brazilianul de culoare al Barcelonei, în timp ce acesta se pregătea să bată un corner. Fără urme de supărare sau alte emoții pe chip, Dani Alves a ridicat banana de la picioare, a desfăcut-o și a mâncat-o, executând cornerul cu gura plină (nu se precizează nicăieri în regulamentul de fotbal și nici în Codul Bunelor Maniere că este nepoliticos să bați cornere în timp ce mănânci).

Și în Statele Unite este, zilele acesta, un imens scandal, după ce patronul septuagenar echipei de baschet Los Angeles Clippers a fost înregistrat spunându-i prietenei sale proaspăt ieșite din adolescență că nu-i permite să aducă negri la meciurile lui sau să își posteze pe rețelele de socializare poze cu oameni de culoare. Ca și în cazul lui Dani Alves, Barack Obama a avut o reacție firească în această problemă: ”Oamenii ignoranți nu trebuie băgați în seamă, trebuie doar lăsați să vorbească”. Adevărat grăiești, dom' președinte. Singura problemă cu cretinii este, din păcate, că vorbesc atât de mult!

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: