Stareţul de la Lainici a vrut să ascundă focarul de toxiinfecţie alimentară

Stareţul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu a vrut să ţină departe de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică focarul de toxiinfecţie alimentară numai că nu i-a prea ieşit. Cu toate că muncitorii au ajuns în spital în stare gravă, reprezentaţii lăcaşului de cult din Defileul Jiului nu au solicitat sprijinul ambulanţei şi au transportat bolnavii la spital, la Petroşani, cu maşinile mănăstirii. 
 Echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj au mers la Lainici miercuri seara, atunci când s-a produs incidentul, numai că stareţul le-a spus că totul este în regulă şi nu le-a permis accesul în lăcaşul de cult. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici vrea să păstreze neîntinată imaginea lăcaşului de cult din Defileul Jiului cu toate că există ceva probleme. Aproximativ 40 de muncitorii din zona Moldovei lucrau la mănăstire iar de marţi starea lor de sănătatea a început să se înrăutăţească, iar miercuri seara jumătatea dintre ei au ajuns la spital cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. Dorind să ascundă acest lucru, stareţul lăcaşului de cult nu a solicitata ajutorul ambulanţei cu toate că starea muncitorilor era destul de gravă şi a hotărât să-i transporte cu maşinile mănăstiri la Spitalul din Vulcan şi la cel de la Bumbeşti-Jiu şi Tg-Jiu. „ Nu a fost nimic grav, cred că de la căldură au făcut insolaţie, sau au fost deranjaţi la stomac. Noi i-am dus cu maşina mănăstirii la spitalul din Sadu şi pe câţiva la Vulcan, că erau din zona aia. În rest toată lumea este bine”, a declarat Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici. 

 Ambulanţele nu au intrat mănăstire

 Bolnavii ajunşi la Spitalul Orăşenesc din Bumbeşti-Jiu au fost transportaţi 
ulterior cu ambulanţele la Spitalul Judeţan de Urgenţă din Tg-Jiu pentru că starea lor de sănătatea a fost delicată. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au mers apoi la Mănăstirea Lainici unde stareţul i-a asigurat că totul este în regulă. „Noi, după ce am luat pacienţii de la Bumbeşti-Jiu, am mers la Lainici, am sunat stareţul să ne primească pentru că poarta era închisă şi au zis că toată lumea este bine şi sănătoasă. Ţin să precizez că nu ne-au permis să intrăm în curtea mănăstirii.”, susţine Jana Prejbeanu, managerul Ambulaneţi Gorj. 
 Reprezenatnţii Direcţiei de Sănătate Publică sunt convinşi de faptul că stareţul nu a vrut să fie cunoscută problema, numai că a avut ghinion, iar planul conceput de el a eşuat, pentru că atât reprezentanţii Spitalului de la Vulcan, cât şi cei de Bumbeşti Jiu şi Tg-Jiu au anunţat imediat autorităţile, iar acest caz a fost raportat şi Ministerului Sănătăţii. „Motivul pentru care a dirijat bolnavii spre Vulcan a fost în ideea că poate nu se v-a afla, dar avem un sistem informaţional bine pus la punct, iar Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara ne-a raportat focarul de toxiinfecţie cu toate cazurile, pe grupe de vârstă , simptomatologie, iar cei şase bolnavi care au rămas la Secţie de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă ne-au fost semnalaţi imediat. Noi la rândul nostru am trimis situaţia Ministerului Sănătăţii. Nici stareţul şi nici Mănăstirea Lainici nu puteau să scape basma curată după un astfel de episod.”, a declarat Doina Alăman, director coordonator, DSP Gorj.
 Nimeni nu-şi explică de ce stareţul Ioachim Pârvulescu încearcă să muşamalizeze acest episod care oricum nu va trece neobservat şi va fi înştiinţată şi Mitropolia Olteniei.


 Au fost găsite nereguli la Mănăstirea Lainici

 O serie de nereguli au fost depistate de Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică la Mănăstirea Lainici. În urma focarului de toxiinfecţie izbucnit la lăcaşul de cult din Defileul Jiului s-au făcut verificări, şi s-a ajuns la concluzia că mâncarea era făcută într-o bucătărie improvizată care nu îndeplinea condiţiile igienico-sanitare. La prima vedere ţinându-se cont de simptomele muncitorilor şi de evoluţia bolii se pare că este vorba de salmonela. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a fost informată în seara zilei de miercuri spre joi cu privire la faptul că la Mănăstirea Lainici a izbucnit un focar de toxiinfecţie alimentară care a trimis în spital 20 de muncitori care lucrau aici. Inspectorii sanitari s-au deplasat la lăcaşul de cult din Defileul Jiului şi au găsit o serie de nereguli. Mâncare muncitorilor sezonieri era preparată într-o bucătărie improvizată, separat de blocul alimentar destinat preparării hranei pentru personalul mănăstirii. Mai mult decât atât mâncarea făcută pentru masa de prânz se servea şi la cină şi nu era ţinută în condiţii normale, ci la temperatura mediului ambiant. Din simptomele şi din evoluţia bolii, inspectorii cred că muncitorii ar fi infestaţi cu salmonela. „ La controlul igienico-sanitar s-a depistat faptul că cei 40 de muncitori, majoritatea din Moldova, făceau lucrări de construcţii la Mănăstirea Lainici. Aveau angajată bucătăreasă şi trei lucrători într-un bloc alimentar improvizat. Se pare că au consumat ciorbă de porc, crescut şi sacrificat în gospodăria mănăstirii, macaroane cu brânză de vacă de la bovinele existente tot în gospodăria proprie, iar după perioada de incubaţie şi după evoluţia bolii ne gândim că ar fi vorba de salmonela. Problemele au fost şi la blocul alimentar improvizat, pentru că nu au lăzi frigorifice, iar mâncarea de la prânz se servea şi seara la cină, la temperatura mediului ambient, în condiţiile în care afară este caniculă.”, a precizat Doina Alăman, director coordonator, DSP Gorj.

 Mâncarea stricată a fost aruncată 

 Inspectorii din cadrul Direcţie de Sănătatea Publică nu au mai găsit mâncare gătită, în bucătărie existând numai alimente de bază pentru pregătirea hranei. Din alimente s-au recoltat probe pentre efectuarea analizelor de laborator. „ Vreau să precizez faptul că nu s-a mai găsit nimic din mâncarea gătită ci doar materie primă, s-au recoltat probe din carnea rămasă din porcul sacrificat şi a fost supus examenului trichineloscopic, şi din brânza preparată în gospodăria mănăstirii. Stareţul a spus că mâncarea gătită pe care au consumat-o cei care s-ao îmbolnăvit a fost aruncată.” susţine Doina Alăman.
 Dacă mâncarea zilierilor era preparată într-o bucătărie improvizată, în condiţii improprii nu acelaşi lucru se poate spune şi de blocul alimentar unde se gătea pentru personalul mănăstirii care era foarte bine pus la punct. „ Personalul mănăstirii are acolo un bloc alimentar foarte bine pus la punct, numai că al muncitorilor era improvizat şi insalubru. De aceea s-au îmbolnăvit doar lucrătorii nu şi reprezentanţii lăcaşului de cult.” declară Doina Alăman. 
 Cele trei persoane care făceau mâncarea angajaţilor sunt aşteptate la laboratorul Direcţieie de Sănătate Publică să-şi facă analizele pentru că există şi posibilitatea ca unul dintre ei să aibă salmonela. Dacă nu se confirmă acest lucru, mănăstirea va fi amendată cu aproximativ 60 de milioane de lei vechi.


Vizualizări: 567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: