Stocurile de medicamente din spitale, verificate de DSP

În perioada următoare spitalele din județul Gorj vor fi verificate de angajații Direcției de Sănătate Publică Gorj dintr-un ordin al Ministerului Sănătății. Acțiunea de control nu va viza numai spitalele din Gorj, ci toate unitățile spitalicești din ţară și va fi coordonată de secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană. În baza rezultatelor care vor fi prezentate pe 19 decembrie cei doi secretari de stat vor elabora un plan de măsuri pentru evaluarea capacităţii în perioada 24 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014. Cel mai probabil primul spital verificat în județul Gorj va fi spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

După ce în luna noiembrie toate unitățile spitalicești din județul Gorj au fost verificate de corpul de control al Direcției de Sănătate Publică, la cererea prefectului Claudiu Teodorescu, acum spitalele vor fi controlate din nou la solicitarea ministrului sănătății Eugen Nicolăescu. Prefectul de Gorj a vrut să se asigure că unitățile spitalicești sunt pregătite de iarnă, iar cei din Ministerul Sănătății vor să aibă o situație clară a medicamentelor și materialelor sanitare din fiecare spital din țară.

Verificările au fost solicitate după ce  Ministerul Sănătăţii a făcut o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat public subfinanţarea, lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare din spital, dar şi neimplicarea autorităţilor care au ales să reabiliteze termic spitalul, în loc să asigure materialele sanitare necesare. „Am avut un control în noiembrie, dar acum trebuie să demarăm alte verificări, solicitate de Ministerul Sănătății. Primul control s-a făcut în vederea pregătirii spitalelor pentru sezonul rece, iar acum o să verificăm medicamentele și materialele sanitare și dispozitive medicale din fiecare unitate în parte. Deocamdată nu au plecat echipele în control și, dacă totul va fi în bune condiții, probabil o să avem timp să terminăm controlul. Probabil o să începem cu Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu că e lângă noi. Încercăm să ne adaptăm cu personalul pe care-l avem”, a precizat Marius Boieriu, directorul DSP Gorj.

Managerii: Nu sunt probleme

Managerii spitalelor din Gorj susțin că nu au probleme cu stocul de medicamente și materiale sanitare. Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu explică de ce bolnavii sunt nevoiți câteodată să-și cumpere medicamentele. „Noi avem medicamente. Am pus la punct atât stocul de medicamente, dar și de materiale sanitare pentru că am avut acum pe final de an ceva bani și ne-am permis să mai cumpărăm. Noi avem câte un medicament minim din fiecare clasă. De obicei le achiziționăm pe cele mai ieftine, însă dacă bolnavul a venit de acasă cu un tratament mai scump nu putem să îl schimbăm pe perioada spitalizării și de aceea e nevoit să le cumpere. Dacă un medic consideră că un alt medicament din aceeași clasă i se potrivește mai bine îl prescrie și e posibil ca la farmacia spitalului să nu fie”, a precizat Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: