Viscolul a blocat iar circulația spre Rânca!

Codul galben de vremea rea pentru zona de munte a județului, emis de meteorologi, s-a confirmat din plin la Rânca, unde circulația rutieră a fost oprită chiar de drumari la sfârșitul săptămânii trecute, aceștia nereușind să facă față viscolului pentru a asigura condiții bune de circulație pentru șoferii interesați să petreacă un week-end în stațiune. Sute de oameni au rămas încă de sâmbătă blocați în vârful muntelui, dar dacă în urmă cu câțiva ani asta reprezenta un motiv de îngrijorare, acum turiștii au putut petrece în tihnă în cabane, putând să admire pe fereastră ceea ce puțini au ocazia să vadă.

La Rânca stratul de zăpadă troienită măsura în week-end și doi metri, iar cine și-a dorit multă ninsoare a avut parte de acest lucru din plin. A nins atât de mult și vântul a bătut atât de tare că oricât ar fi muncit drumarii, la fel ca și în alte ierni, munca lor era în zadar, cea mai bună soluție fiind aceea de a închide drumurile pentru aproape o zi întreacă. Sâmbătă după-amiază a fost pus un echipaj de poliție la baza muntelui, dinspre Novaci, un indicator mare arătând că de acolo în sus nu se mai urcă decât de către utilajele de deszăpezire. Chiar și pentru acestea însă traficul a fost greoi, unele ieșind în decor pentru scurt timp.

Vizibilitate aproape de zero

Pe lângă faptul că drumul era acoperit cu zăpadă și drumarii nu aveau cum să curețe carosabilul, cei veniți la munte au mai avut parte și de perioade scurte cu vizibilitate aproape de zero. Zăpada viscolită a făcut ca în anumite momente să nu se mai vadă nimic nici măcar la doi metri în față, din fericire momentele respective nefiind foarte dese sau lungi. Iarna aspră i-a pus pe gânduri și pe cei care credeau că sunt obișnuiți cu muntele.

”Am o soră care are o pensiune aici și vin de ani buni la Rânca, dar așa ceva eu nu am mai pomenit ca acum. A suflat vântul cu așa putere că nu se mai vedea nimic. A fost o iarnă adevărată, grav de adevărată, ca să zic așa”, ne-a precizat unul dintre turiști. Alții au trebuit să renunțe la programul pe care și-l făcuseră pentru acest week-end și chiar dacă au fost la munte la revenirea acasă nu au putut să se laude nici măcar cu o bulgăreală adevărată. ”Din păcate am avut un concediu plin cu vânt și viscol, fiind obligați să stăm în cabane. Am venit aici cu copii ca să ne dăm cu săniile, dar a fost imposibil. Cred că vântul a avut peste 130 km la oră și a fost imposibil să ieșim din cabane până acum, când s-a deschis drumul”, a povestit un alt turist coborât de la Rânca.

Viață de drumar

Angajații firmei care asigură deszăpezirea la Rânca iarna aceasta au intrat în dispozitiv încă de sâmbătă, dar în cursul după-amiezii orice efort al lor devenea inutil. Oamenii au continuat să lucreze până spre miezul nopții, dar chiar și așa drumul a rămas închis, ei fiind nevoiți să se oprească din activitate, revenind pe baricade ieri la ora 5.00. De abia spre prânz a fost coborâtă prima coloană cu mașini și asta doar în condițiile în care în fruntea coloanei se aflau utilaje de deszăpezire.

”De la ora 5.00 am ieșit din nou cu lame și freze și am mobilizat aici 8 utilaje care au acționat pentru a curăța șoseaua. Cinci au fost cu lamă și am avut și 3 turbofreze. Am păstrat permanent legătura cu șeful Regionalei de Drumuri de la Craiova, cu domnul prefect, care conduce Comandamentul Județean de iarnă și aveam pregătite, ca rezervă, încă patru utilaje. Important este că nu am avut oameni blocați pe drum, nu sunt autoturisme abandonate, turiștii veniți la Rânca fiind cazați în cabane, unde s-au simțit foarte bine”, a menționat Ion Tudor, șeful Administrației Drumurilor Naționale din Gorj.

Ieri la prânz li s-a permis să urce spre Rânca și turiștilor aflați la baza muntelui în așteptare. Aceștia au trebuit însă să aibă nu doar mulți nervi și timp, ci și mașinile dotate inclusiv cu lanțuri antiderapante, în zona releului de televiziune carosabilul fiind acoperit cu zăpadă înghețată.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: