Strategii noi pentru testarea și vaccinarea gorjenilor

Schimbare de strategie în Gorj în privința testării și vaccinării anti-Covid, chiar dacă județul are cea mai mică incidență de infectare din țară - 0,23 cazuri la mia de locuitori în 14 zile.

Duminică va fi deschis primul centru de vaccinare în aer liber, în foișorul din Parcul Central din Târgu Jiu. Un alt centru va fi deschis la Mall.

”Mai este nevoie de ceva îmbunătățiri, dar până sâmbătă sperăm să remediem. Mă refer la vopsitul lemnului pentru a șterge mesajele indecente. În parc, centrul va funcționa de la ora 10:00 până la ora 20:00, iar la mall în funcție de programul acestuia. Încercăm două weekend-uri, vedem cum va funcționa, apoi mai putem prelungi”, a spus prefectul Corneliu Răducan Morega.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian, spune că s-a găsit personalul care va lucra la aceste centre de vaccinare.

Târgujienii apreciază că este un lucru benefic, mai ales acum că este cald, iar mulți se plimbă prin parc. ”Eu zic că este bine. Sunt mulți care se plimbă prin parc și se pot vaccina (...) Este un lucru benefic. Poate vor exista și turiști doritori. Sperăm să scăpăm de pandemia asta, ne-am săturat”, au spus câțiva târgujieni.

Va fi dat startul și pentru testarea în farmacii. Farmaciile pot intra în acest proces de testare  după obținerea unui aviz temporar emis, fiind valabil 6 luni, în format electronic, de către Direcțiile de Sănătate Publică.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciștilor din România, iar testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății. Mai mult, farmaciile în care se efectuează o astfel de testare trebuie să îndeplinească anumite condiții, spune președintele farmaciștilor din Gorj, Nănescu Valentin.

”Este o idee bună pentru testarea populației. O să fie probleme legate de infrastructură. O să fie colegi reticenți pentru că trebuie să asigure un spațiu necesar, de confidențialitate. Personalul va trebui să fie instruit de către DSP. Vor fi mici impedimente, dar vor fi și colegi care o să vrea să facă acest lucru. Sunt păreri și păreri”, a spus Nănescu.

A crescut și implicarea medicilor de familie. Conform reprezentanților DSP Gorj, numărul gorjenilor care s-au imunizat la cabinetele medicilor de familie este de aproape 250. Cei mai mulți par să fie tinerii care și-au programat deja o vacanță în străinătate, iar pentru a putea pleca au nevoie de vaccin. Șeful DSP Gorj, Narcis Stoian, spune că la început gorjenii erau cam reticenți, însă situația s-a schimbat.

”Gorjenii au fost mai reticenți la început, dar acum văd că începe să crească numărul persoanelor care se vaccinează fără programare. A început și campania de vaccinare la cabinetelor medicilor de familie cu doza celor de la Johnson & Johnson. Sunt în continuă creștere solicitările pentru acest vaccin. Am observat și o creștere a persoanelor care se vaccinează fără programare în toate centrele din județ”, a spus Narcis Stoian, șeful DSP Gorj.

Vizualizări: 1,238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: