Sume uriaşe imputate salariaţilor unei primării. Află motivul!

O parte din angajaţii primăriei Crasna, dar şi primarul comunei Aurel Vamvu sunt buni de plată, asta după ce Curtea de Conturi a stabilit că în anul 2007 aceştia nu au făcut demersurile necesare pentru recuperarea amenzilor de la cetăţeni. 63.000 de lei este suma la care se ridică aceste amenzi, conform raportului întocmit de inspectorii Curţii de Conturi care au efectuat vara aceasta un control la primărie. Amenzile s-au prescris şi nu mai pot fi imputate cetăţenilor.

Un controlul al Curţii de Conturi de la sfârşitul lunii iulie a scos la iveală mai multe nereguli contabile la primăria Crasna, printre care şi neînregistrarea în evidenţa entităţii a tuturor amenzilor preluate în anul 2007 de la Administraţia Financiară Novaci. Din raport rezultă faptul că valoarea amenzilor contravenţionale preluate şi neînregistrate până la data desfăşurării auditului a fost de 63.530 lei, pentru care s-a prescris dreptul de încasare, potrivit legii. Autorităţile locale sperau să recupereze aceşti bani acum şi au trimis cetăţenilor şi agenţilor economici amendaţi înştiinţări de plată. Unul dintre consilierii locali, George Ciocîrlan, este de părere că vinovaţi în acest caz sunt angajaţii Compartimentului Contabilitate din primărie pentru că nu şi-au făcut treaba şi că acum trebuie să plătească. "Atât timp cât instituţia nu a notificat cetăţenii sau persoanele juridice cum că ar avea de datorat creanţe fiscale, în termen legal conform Codului de procedură fiscală în vigoare, aceştia nu mai trebuie să restituie banii către UATC Crasna întrucât s-a depăşit termenul de 5 ani de zile în care aceştia trebuiau înştiinţaţi. Consider umilitoare, josnică şi calomnioasă atitudinea persoanelor din respectivul compartiment la adresa cetăţenilor localităţii", a declarat George Ciocîrlan, consilier local independent la Crasna, care spune că va sesiza organele de cercetare.

Banii, recuperaţi de la primar şi angajaţii primăriei

Primarul Aurel Vamvu spune că cetăţenii care au primit înştiinţările de plată nu trebuie să plătească şi că a contestat raportul întocmit de experţii Curţii de Conturi. Mai mult, Vamvu a spus că, în situaţia în care banii vor trebui returnaţi, vor fi imputaţi angajaţilor care nu au urmărit încasarea sumelor aferente acestor amenzi. "Noi am redeschis toate procedurile, care de fapt se realizaseră înainte, dar cetăţeanul nu este obligat să achite pentru că au trecut 5 ani şi atunci o să mă întorc împotriva funcţionarilor publici care n-au dus la îndeplinire sarcina de serviciu. Nu sunt toţi ce 63.000, a rămas sub 20.000 lei care nu se pot descurca. Asta este situaţia. Oricum, am contestat acest paragraf din raportul Curţii de Conturi şi aşteptăm punctul de vedere al dânşilor. Angajaţii vor plăti pentru că nu au făcut executarea silită până la capăt. Sunt tot acei angajaţi din 2007. Este vorba de 4 persoane. E posibil inclusiv primarul să plătească, adică eu, eram şi atunci primar. N-am ce face", a declarat Aurel Vamvu, primarul comunei Crasna. 

Edilul a precizat că printre cei amendaţi care au scăpat de plata amenzilor se numără şi câţiva agenţi economici din localitate.

Vizualizări: 945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: