„Şunt şcoli unde învaţă doar 8 sau 10 elevi“

19 şcoli din Gorj vor fi desfiinţate începând cu luna septembrie. Decizia aparţine Inspectoratului Şcolar şi a fost luată pentru a reduce cheltuielile la bugetul de stat. Soarta elevilor care învaţă la patru dintre aceste unităţi şcolare se anunţă a fi una grea în cazul în care Ministerul Educaţiei nu va aproba achiziţionarea unor microbuze de transport elevi, micuţii fiind nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a primit ordin să desfiinţeze  267 de posturi. Pentru a respecta legea, aceştia s-au văzut nevoiţi  să comaseze mai multe şcoli fapt ce a enervat la culme directorii unităţilor de învăţământ  în cauză precum şi primarii localităţilor de care acestea aparţin. „Nu suntem de acord să fie comasate cele două şcoli din comună întrucât la noi este o situaţie aparte, sunt foarte mulţi rromi şi o eventuală comasare ar duce la creşterea abandonului şcolar. Rromii, dacă o să fie  mutaţi la altă şcoală e clar că o să renunţe iar copiii românilor nu vor fi de acord să înveţe la şcoala unde majoritatea elevilor sunt de etnie rromă, ei se vor muta la Albeni şi Bumbeşti-Piţic. O să rămână şcoală de ţigani Bengeşti-Ciocadia”, precizează Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia.

Elevii de la şcoala 7 din Târgu-Jiu vor învăţa la şcoala 2

Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Gorj, spune că elevii de aici vor merge să înveţe la şcolile de centru, unde vor avea condiţii să înveţe într-un ritm normal, nemaifiind nevoiţi să împartă sala de curs cu altă clasă: „Elevii vor avea transportul asigurat, chiar dacă le va mai greu să facă naveta. Asta e, posturile trebuie reduse şi nu avem de ales, suntem obligaţi să ne conformăm”. Şcoala Generală nr. 7 din Târgu-Jiu se află printre unităţile ce vor fi comasate. Elevii târgujieni de la această unitate vor fi trimişi să studieze la Şcoala nr. 2. Bibere mai precizează că alte propuneri la care s-au gândit pentru reducerea posturilor sunt creşterea normei didactice la 18 ore pentru cadrele didactice cu gradul I, efectuarea orelor de sport de către învăţători, în locul profesorilor suplinitori, precum şi reducerea claselor paralele din şcolile cu efective mici. Dacă aceste propuneri vor fi luate în calcul sau nu de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, se va decide astăzi, în cadrul unei întruniri care va avea loc în Capitală, cu toţi inspectorii şcolari generali din ţară.

„Ne este greu să desfiinţăm şcolile dar altă soluţie nu este, trebuie să respectăm legea şi să hotărâm ce posturi vom reduce. Şunt şcoli unde învaţă doar 8 sau 10 elevi, e normal să începem cu desfiinţarea posturilor din aceste unităţi de învăţământ”, declară Gheorghe Mitescu, inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Probleme în patru localităţi

Comasarea şcolilor este o adevărată problemă pentru elevii din patru localităţi gorjene.

Elevii care învaţă la şcolile  din Alimpeşti, Bengeşti, Gilort şi Cruşeţ vor fi nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos întrucât nu există microbuz şcolar. „La Alimpeşti şi Bengeşti-Ciocadia nu există microbuz şcolar iar la Gilort şi Cruşeţ este un microbuz dar după comasare va mai fi nevoie de unul întrucât sunt mulţi elevi ce locuiesc la cel puţin 10 kilometri depărtare de şcoală”,  spune Camelia Bibere, inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Deşi au promisiunea că titularii nu vor fi afectaţi de reducerea numărului de posturi, comasarea şcolilor nemulţumeşte sindicaliştii. „Ca de obicei noi suntem puşi în faţa faptului împlinit, nu am fost chemaţi când au avut loc discuţiile între Inspectorat şi directorii şcolilor în cauză precum şi a primarilor ci doar am fost informaţi ce şcoli vor urma să fie desfiinţate. Dacă eram prezenţi la discuţii, poate am fi găsit o altă soluţie”,  spune Vasile Mija, lider FSLI Gorj.

Lista şcolilor care vor fi desfiinţate

Pojogeni

Şcoala generală Nr 7 din Târgu Jiu

Strepoaia

Ploştina

Sârbeşti

Petreşti

Ciocadia

Gilort

Scrada

Alimpeşti

Lihuleşti

Slăcuţa

Urecheşti

Cârbeşti

Dobriţa

Copăcioasa

Curpen

Strâmba

Curtişoara.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: