Sute de gorjeni au câştigat bani europeni

Peste 200 de proiecte din judeţul Gorj vor primi finanţare de la Uniunea Europeană. Proiectele selectate pentru a beneficia de banii europeni au fost depuse în perioada aprilie–mai 2010 pentru Măsura 141-„Sprijinirea firmelor agricole de semi-subzistenţă”.

La nivelul judeţului Gorj s-au depus pentru această măsură 237 de proiecte, însă 21 au fost neconforme, iar şase au fost declarate neeligibile. Cele 210 de persoane care vor să îşi dezvolte ferma provin din comunele Leleşti, Muşeteşti, Runcu, Stăneşti, Novaci, Crasna sau Padeş. Cei care au trecut de perioada de selecţie vor primi câte 1500 de euro pe an pentru creşterea volumului producţiei destinate comercializării pentru ca fermele de semi-subzistenţă să devină viabile economic. Sprijinul se acordă pe o perioadă de cinci ani de zile. Pentru această sesiune au fost selectate proiecte pentru dezvoltarea fermelor de legume,  bovine sau pentru stupine.  În primele 36 de luni de la implementarea proiectului urmează vizita pe teren, în care se urmăreşte dacă cel care a câştigat proiectul a respectat planul de afaceri din proiect. Dacă se consideră că este respectat, solicitanţii vor primi banii şi pentru următorii ani, în caz contrar sprijinul fiind sistat. Faţă de anul trecut, numărul proiectelor depuse pe această măsură este în creştere. Anul trecut doar 55 de proiecte au primit finanţare pe această măsură.

Nici un proiect pentru modernizarea exploataţiilor

Nici un gorjean nu a fost însă interesat în acest an de Măsura 121, „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Cosmin Maziulu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit spune că în sesiunea ce a avut loc în perioada 3-31 mai nu a fost depus nici un proiect deoarece această măsură necesita co-finanţare. În anii 2008-2010 19 persoane au solicitat finanţare europeană pentru modernizarea exploataţiilor, dar doar opt au câştigat finanţarea. Astfel, aceştia au primit sume considerabile pentru achiziţia utilajelor agricole pentru firme de legume, pentru înfiinţarea serelor sau a stupinelor.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: