Sute de mii de euro, miza proceselor dintre salariaţi şi Primăria Târgu Jiu

Angajaţii primăriei Târgu Jiu şi din structurile subordonate acesteia au acţionat în instanţă unitatea administrativ teritorială pentru că le-a imputat suma de 800 mii lei. Un raport al Curţii de Conturi a stabilit că salariaţii au beneficiat de sporuri pentru care primăria nu a reţinut şi plătit contribuţiile fiscale. Primăria a încercat să recupereze sumele de la salariaţii care au primit sporuri, nu de la salariaţii care au greşit. Cazul a ajuns la instanţă. Pe de altă parte, salariaţii încearcă anularea în instanţă şi a raportului Curţii de Conturi, ceea ce i-ar exonera pe toţi de răspundere.

Conform raportului Curţii de Conturi, salariaţii au beneficiat de sporuri pentru care nu s-au achitat şi contribuţiile faţă de bugetul consolidat al statului. Echipa de audit a constatat că avantajele primite de personalul din cadrul primăriei nu se încadrează în cazurile exceptate de la plata contribuţiilor sociale. Raportul a fost prezentat ieri în şedinţa Consiliului Local. „Din verificarea efectuată privind respectarea prevederilor legale privind stabilirea, evidenţierea şi plata obligaţiilor către bugetele publice s-a constat necalcularea, nedeclararea şi neachitarea obligaţiilor social-fiscale în sumă totală de 837.857 lei, asupra unor sume de natura avantajelor în bani acordate personalului din U.A.T.M. Târgu Jiu şi a instituţiilor subordonate în baza contractului colectiv de muncă”, se arată în raportul Camerei de Conturi.

Astfel stând lucrurile, administraţia locală a dispus reţinerea sumelor datorate statului de la salariaţi. La rândul lor, prin intermediul Sindicatului Salariaţilor din APL a municipiului Târgu Jiu, salariaţii au depus o acţiune în instanţă prin care au cerut suspendarea actului emis de primărie prin care s-a stabilit reţinerea de la salariaţi a sumelor considerate de Curtea de Conturi ca nelegale. Directorul Narcisa Cristea spune că salariaţii au avut câştig de cauză în instanţă, însă hotărârea nu este una definitivă. „Este vorba de suplimentul postului şi al treptei care s-au acordat prin hotărâre de consiliu local, au fost în baza unui act normativ, o lege. Curtea de Conturi a avut un alt punct de vedere. Noi în momentul de faţă ne aflăm în posesia hotărârii judecătoreşti care ne recunoaşte aceste drepturi. Nu definitivă. Prima instanţă ne-a dat dreptate”, a spus Cristea.

Normă de hrană primită ilegal de poliţiştii locali

Tot Curtea de Conturi a fost cea care a stabilit şi faptul că poliţiştii locali au beneficiat de nişte bani fără a avea acest drept. „Din verificarea legalităţii cheltuielilor de personal acordate în anul 2013, s-a constat că Poliţia Locală a acordat angajaţilor, în mod nelegal, contravaloarea normei de hrană pentru zilele efectiv lucrate, având la bază H.C.L.nr.49/27.02.2012”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În fapt, Curtea de Conturi a considerat că această normă de hrană a fost acordată fără bază legală deoarece Poliţiei Locale nu i se aplică statutul poliţistului, nefiind componentă a Ministerului de Interne. Şi în acest caz s-a decis reţinerea contravalorii normei de hrană de la salariaţi, iar Sindicatul Poliţiştilor Locali a contestat în instanţă această decizie.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: