Sute de oi moarte într-o râpă la Vladimir

Scandal sâmbătă după amiază între localnicii din Vladimir şi proprietara unei turme de oi din Novaci, după ce sătenii au descoperit într-o râpă de la marginea satului câteva sute de animale moarte. Mirosul de hoit i-a făcut pe localnici să caute sursa de provenienţă a acestuia, astfel fiind descoperită o întreagă turmă de ori decimată. Până la venirea stăpânilor animalelor nimeni nu a ştiut cum s-a întâmplat nenorocirea, autorităţile locale nevenind pe acolo pentru a le da vreo explicaţie oamenilor.

Timp de două zile oamenii de aici de abia au putut respira din cauza mirosului de hoit provenit de la sutele de animale descoperite la marginea localităţii. Locuitorii erau însă supăraţi că nimeni nu le-a dat o explicaţie în privinţa provenienţei mioarelor care dăduseră colţul. „Dacă era să moară natural, ca să spun aşa, murea una aici, alta acolo, dar atâtea oi moarte nu am văzut nici pe la televizor. Astea se vede clar că sunt târâte, dar de ce să le fi omorât cineva şi să le arunci aici la noi în prăpastia asta-”, întreba retoric Ion Fugaru, unul dintre localnici. La fel ca el căutau un răspuns restul localnicilor, oamenii venind la locul greu mirositor pentru a se convinge că animalele moarte chiar există acolo.

        

Proprietarii păgubiţi – ciobani din Novaci

Până sâmbătă după-amiază nimeni nu le-a spus nimic sătenilor, oamenii văzând doar cum un buldozer al primăriei dădea târcoale locului, cel mai probabil pentru a îngropa acolo animalele, lucru pe care vladimirenii nu şi-l doreau. Tot misterul a fost elucidat atunci când la marginea satului, cu un jeep de câteva sute de mii de lei, şi-a făcut apariţia proprietara turmei şi unul dintre ciobanii care avea grijă de animale. Imediat localnicii au sărit cu gura pe ei pentru a primi lămuriri. „Dacă eraţi o femeie corectă şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat, că se putea întâmpla oricui şi nu ne bucurăm de răul altuia, trebuia să anunţaţi Primăria”, i-au reproşat oamenii proprietarei oilor moarte. Ileana Văduva a avut însă o replică uimitoare, ea spunând că timp de vreo trei zile oile au fost lăsate în prăpastie din simplul motiv că ea nu a ştiut că în localitate există primărie.

Ciobanii săi au ştiut, în schimb, să adune crotaliile de la fiecare animal mort, unul dintre aceştia, Ion Rădulea, spunând că bacii din Novaci nu au mai putut face faţă setei pe care o aveau cele aproape 2000 de oi din turma pe care o păzeau. „Au mâncat ghindă în pădure de s-au săturat şi apoi am vrut să le aducem la apă. Ele au simţit apa şi nu ne-am mai putut ţine la ele. N-au apucat însă pe drumul cel bun şi au venit aici în valea asta, în prăpastie. S-au călcat, au căzut aici una peste alta, iar cele care au murit au devenit un fel de pod pentru cele pe care am reuşit să le mai salvăm”, a explicat Rădulea.

ÎNGROPATE

Proprietarii turmei au dat asigurări că vor ridica animalele moarte şi le vor transporta cu un camion într-o altă zonă, pe un teren al lor, unde ar urma să le îngroape la cinci metri adâncime. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, sutele de oi au fost îngropate în acelaşi loc.

Vizualizări: 323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: