Tabără internaţională de sculptură, găzduită în curtea unor gorjeni

Un număr de  12 artişti lucrează începând de la primele ore ale dimineţii şi până după miezul nopţii pentru a-şi finaliza operele. Dragostea lor pentru sculptură a reuşit să învingă temperaturi de peste 30 de grade. Majoritatea spun că nu se simte oboseala şi căldura atunci când munceşti din pasiune. Cu toate acestea, organizatorii evenimentului sunt nemulţumiţi din cauză că autorităţile locale nu le asigură un spaţiu pentru punerea în valoarea a operelor de artă. Artiştii prezenţi la Tabăra Internaţională de Arte Vizuale Gorjfest îşi creează lucrările în curtea a doi sculptori gorjeni. Evenimentul se va încheia pe data de 24 iunie, iar lucrările vor fi expuse în parcul Liceului Teologic.

Tabără internaţională în curtea unor gorjeni. Doi sculptori din Târgu Jiu şi-au transformat locuinţa într-un atelier pe care l-au pus la dispoziţia colegilor din ţară şi de peste hotare. Tabără Gorjfest a fost amplasată în zona Artego, în curtea casei fraţilor Ilie şi Daniel Alexandru. Ambii sculptează în marmură alături de artiştii veniţi din Iaşi şi Chişinău. Organizatorii spun că fără sprijinul acestora nu ar fi fost posibilă transformarea Taberei Gorjfest într-o tradiţie a Gorjului. “Fraţii Ilie şi Daniel Alexandru ne-au pus la dispoziţie atelierul lor împreună cu instrumentele de sculptat. Marmura ne-a donat-o Primăria Ghelari din Hunedoara. Fără sprijinul celor doi sculptori gorjeni nu ar fi fost posibilă organizarea Taberei. Singurul sprijin financiar a venit din partea Consiliului Judeţean care ne-a acordat fonduri pentru acordarea unui premiu special în valoare de 300 lei  pentru fiecare participant”, a declarat Teodor Dădălău, coordonatorul Taberei Gorjfest.

Supărat pe autorităţi

Operele realizate de către artiştii din Tabăra Gorjfest vor rămâne <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Târgu Jiu. Cu toate acestea, Teodor Dădălău este nemulţumit din cauză că autorităţile locale nu le acordă atenţie. “Sunt dezamăgit de autorităţile locale întrucât ne-au promis un spaţiu pentru realizarea unui muzeu de artă contemporană şi nu au făcut nimic în acest sens. Toţi sunt doar politicieni care fac promisiuni şi atât. Avem foarte multe opere de valoare care zac în dulapuri. De exemplu, la Hobiţa există şcoala unde a învăţat Constantin Brâncuşi, care acum este închisă. Acolo s-ar putea face amenajări pentru a putea găzdui Tabăra Gorjfest. Ar fi spaţiu suficient şi pentru expunerea operelor”, a declarat Teodor Dădălău.

Artiştii nu ţin cont de gradele de afară

Artiştii din Tabăra Gorjfest lucrează de câteva zile la temperaturi extrem de ridicate. Deşi cei mai mulţi dintre noi încearcă să se protejeze de caniculă refugiindu-se în locuri răcoroase, cei 12 sculptori români şi străini nu se plâng din cauza vremii şi muncesc de zor să-şi finalizeze operele. Printre artişti se află şi două tinere din Iaşi care spun că atunci când munceşti din pasiune nu simţi oboseala şi reuşeşti să faci faţă cu uşurinţă capriciilor vremii. Este vorba despre Ana Maria Negară, în vârstă de 28 de ani, şi Georgiana Dura, în vârstă de 27 de ani. Ana Maria Negară şi-a susţinut doctoratul în sculptură, iar până în prezent a realizat zeci de opere în piatră, lemn, metal şi sticlă. “Încă din copilărie mi-a plăcut să sculptez. De la vârsta de 4 anişori făceam omuleţi din lut. Cu timpul m-am perfecţionat în acest domeniu şi de fiecare dată când văd un obiect îmi imaginez forma lui în piatră, lemn sau sticlă. Chiar dacă toată lumea spune că trebuie să ai forţă pentru această activitate, eu sunt de părere că sculptura este delicată şi senzuală. Acest lucru încerc să-l transmit şi prin operele mele”, a declarat Ana Maria Negară. Toate operele realizate în Tabăra Internaţională de Arte Vizuale Gorjfest au o tentă religioasă, lucrarea Anei Maria Negară intitulându-se “Lacrima Mariei”. “Mai am puţin de finisat la opera mea. Chiar dacă la prima vedere nu pare a avea o tentă religioasă, lucrarea mea reprezintă “Lacrima Mariei”. M-am gândit la suferinţa acesteia în momentul în care am conceput-o”, a mai precizat Ana Maria Negară.

Operele de artă, expuse în parcul Liceului Teologic

Toate operele realizate în cadrul Taberei Gorjfest vor fi expuse în parcul Liceului Teologic. “Întrucât au tentă religioasă am fost de acord ca toate operele realizate în cadrul Taberei Gorjfest să fie amplasate în parcul liceului. De curând, aici am sfinţit şi o troiţă şi este bine ca parcul să găzduiască foarte multe opere de artă. În plus, în cadrul liceului avem o secţie de sculptură şi restructurare monumente istorice, iar elevii le pot admira în fiecare zi. Intenţionăm, ca prin rotaţie, să-i trimitem pe elevi la câte un atelier de sculptură”, a menţionat Gheorghe Benegui, directorul Liceului Teologic.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: