Taxa de poluare, câştigată în instanţă de tot mai mulţi gorjeni

Sute de gorjeni au contestat în instanţă taxa de poluare. Dacă în urmă cu aproximativ o lună de zile doar un singur cetăţean reuşise să-şi înscrie autoturismul adus de peste hotare fără a mai plăti taxa de prima înmatriculare, acum numărul acestora a crescut la 20. De asemenea, 200 de gorjeni au dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru a-şi recupera banii pentru taxa de poluare. Fiscul urmează să restituie sumele respective primelor cinci persoane care au avut câştig de cauză.

Sute de gorjeni, care şi-au cumpărat maşini din străinătate, au contestat în instanţă taxa de poluare. Deşi foarte multe procese sunt încă pe rol, numărul celor care şi-au înmatriculat autoturismele fără a mai plăti taxa de prima înmatriculare a luat crescut. Dacă în urmă cu aproximativ o lună de zile un singur gorjean câştigase în instanţă taxa de poluare, acum sunt 20 de autoturisme înmatriculate fără taxă. „Până în prezent, la nivelul judeţului Gorj au fost înmatriculate fără taxă un număr de 20 autoturisme aduse din străinătate. Proprietarii acestora au câştigat acest drept în instanţă, hotărârile judecătoreşti fiind definitive şi executorii”, a declarat Ştefan Ţacu, şeful Serviciului de Permise şi Înmatriculări Gorj. Oamenii scutesc taxe de zeci de milioane de lei vechi, plătind doar 600.000 lei vechi pentru înmatricularea unui autoturism adus din afara ţării (400.000 lei pentru plăcuţele cu numere provizorii, 130.000 lei autorizaţia de circulaţie provizorie şi 70.000 lei taxa de înmatriculare provizorie). “Cetăţenii solicită numere provizorii 90 de zile, timp în care câştigă procesul. Se invocă faptul că această taxă de poluare este neconformă cu legislaţia Uniunii Europene”, a mai precizat Ştefan Ţacu.

 Primesc banii înapoi

Aproximativ 200 de gorjeni care şi-au înmatriculat autoturismele după ce au plătit taxa de poluare solicită Fiscului să le restituie banii. “Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a fost acţionată în judecată de aproximativ 200 de contribuabili în scopul recuperării taxei de primă înmatriculare. Din totalul de 200 de dosare, 13 au fost soluţionate (5 favorabil şi 8 nefavorabil), iar diferenţa de 187 se află pe rolul instanţelor”, a declarat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. De asemenea, reprezentanţii DGFP Gorj au mai precizat că se vor trimite înştiinţări de plată persoanelor care au câştigat în instanţă prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, sumele respective urmând a se ridica de la ghişeele unităţii. De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Gorj, au fost înmatriculate 142 de autoturisme noi aduse din străinătate şi 857 autoturisme uzate.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: