Taxe mai mari la Universitatea „Brâncuşi“

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu a primit peste 350 de locuri bugetate pentru anul universitar 2012-2013. Acestea vor fi împărţite pe componente, iar în funcţie de propunerile facultăţilor vor fi stabilite şi locurile cu taxă. Faţă de anul trecut taxele de studii au mai crescut, iar cei care vor să se înscrie la una dintre facultăţile universităţii târgujiene vor trebui să scoată din buzunar câte 100 lei.

În anul universitar 2012-2013 Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu va avea în total, la programele de studii de licenţă 361 de locuri bugetate. Numărul este mai mic decât cel din anul trecut, când instituţiei de învăţământ din municipiu i-au revenit 385 de locuri. Dintre acestea, 350 sunt pentru studenţii români, din care 13 pentru romi. Pe lângă acestea mai există încă 11 locuri, şase pentru studenţii din Republica Moldova, care au obţinut bacalaureat în România şi cinci locuri pentru etnicii români cu domiciliul în străinătate. Până la această dată nu s-au primit locurile la masterat. Însă locurile primite pentru studiile de licenţă urmează a fi împărţite pe componente, în funcţie de cât de performant este fiecare program de studii în parte. „Repartizarea acestor locuri se va face în viitoarea şedinţă de senat”, spune Moise Bojincă, rectorul universităţii târgujiene. Acestea nu sunt însă toate locurile ce vor fi scoase la admiterea din acest an de instituţia de învăţământ superior din municipiu.

Taxele, din nou în creştere

Vor exista şi locuri cu taxă, în acest sens fiecare facultate în parte urmează să facă propuneri în scurt timp, cu condiţia ca respectiva cifră propusă să se încadreze în cifra ce a fost aprobată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior pentru fiecare program în parte. „Taxele pentru studii se menţin în limita celor existente în trecut, eventual o ajustare legată de indicele de inflaţie. Considerentul este şi cel legat de situaţia veniturilor existente, a salariilor existente în mediul economic”, menţionează rectorul Moise Bojincă. Cei care intră în acest an la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor trebuie să plătească o taxă anuală de 2.350 lei pentru cursurile la zi şi 2.150 la ID. Anul trecut la această facultate taxa de studii a fost de 2.200 lei. De asemenea, în anul universitar următor taxa la Facultatea de Administraţie Publică şi ştiinţe Politice Comparate este de 2.200 lei la zi şi 2150 la ID. Şi la Facultatea de Inginerie studiile vor costa mai mult din anul universitar viitor. Dacă anul trecut se percepea o taxă de 2.700 lei pe an, acum se va cere 2.800 lei pentru cei care intră în primul an de studii. De asemenea, la Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale taxa de studii va fi de 2.800 lei pe an. Taxe vor fi percepute şi la înscrierea la facultate a absolvenţilor de liceu, aceasta fiind de 100 lei. În acest an nu se vor şcolariza studenţi pe domeniul Istorie şi merg în lichidare programele Ordine şi Siguranţă Publică şi Limba şi Literatura Română-Limba şi Literatura Engleză. Pentru viitor conducerea UCB îşi propune să acrediteze un program nou, de Sculptură. Acesta a fost deja trimis către ARACIS pentru evaluare.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: