Teatrul „Elvira Godeanu” - încasări mari, salarii mici

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” şi-a depăşit planul pe 2012 cu peste 100 de milioane, asta în condiţiile în care preţurile biletelor sunt aceleaşi de acum patru ani. Până în prezent, în stagiunea 2012/2013, aproximativ 2400 de gorjeni s-au abonat la spectacolele teatrului, programate până pe data de 2 mai. Cu toate acestea actorii au rămas cu salarii mici, legea nepermiţându-le nici măcar să fie recompensaţi cu prime de sărbători.

Anul 2012 a fost un an bun pentru Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Potrivit directorului instituţiei, planul de încasări a fost depăşit cu peste 100 de milioane de lei vechi. Acest lucru a fost posibil întrucât spectacolele s-au dovedit a fi foarte apreciate de public. Pentru stagiunea 2012-2013, Teatrul „Elvira Godeanu” a planificat 136 de spectacole, în momentul de faţă existând abonamente până la începutul lunii mai. Ba mai mult, preţurile au rămas aceleaşi ca acum patru ani. „Am depăşit planul pe anul 2012 cu peste 100 de milioane de lei vechi. Până în prezent, avem 2400 de abonaţi. Am reuşit să facem programul până pe data de 2 mai, până înainte de Zilele Teatrului Elvira Godeanu”, a declarat Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Numărul mare de spectacole susţinute de actorii teatrului se datorează şi faptului că începând cu stagiunea 2012-2013 a fost implementat un sistem împrumutat din afara ţării. „Începând cu stagiunea 2012-2013, am implementat un sistem peste hotare. După premieră, spectacolele se joacă în fiecare seară până se consumă. Este un sistem foarte bun, iar noi suntem priviţi ca o instituţie profesionistă foarte serioasă”, a menţionat Marian Negrescu.                      

Actorii au interzis la prime

Chiar dacă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” şi-a depăşit planul pe anul 2012, actorii au rămas în continuare cu salarii mici. Lunar, un actor primeşte cel mult 800 de lei, neexistând nici măcar posibilitatea de a beneficia de prime de sărbători. Tot pentru aceşti bani, maşiniştii sunt nevoiţi să ridice săptămânal decoruri cu o greutate de aproximativ 13 tone. „Suntem bugetari, iar salariile noastre sunt foarte mici. Chiar dacă ne-am depăşit planul pe anul 2012, legea nu ne permite să beneficiem de prime. Viaţa de actor este grea, dar foarte frumoasă atunci când publicul te aplaudă minute în şir. În ceea ce îi priveşte pe cei cinci maşinişti ai noştri, aceştia ridică săptămânal aproximativ 13 tone: montează decoruri, montează plantaţii pentru repetiţii, montează şi demontează decorul de   seară”, a precizat Marian Negrescu.  

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: