Termocentralele din Oltenia, bune de vândut nemţilor

Vizita oficială pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o ieri în Germania ar putea influenţa în mod decisiv soarta minelor şi termocentralelor din Oltenia, şeful statului vorbind ieri deschis despre privatizarea rapidă a acestora.

În contextul discuţiilor eşuate despre înfiinţarea Electra şi a celor pentru punerea pe picioare a Companiei Energetice Oltenia, declaraţiile lui Băsescu sunt menite să îi atragă pe potenţialii investitori nemţi. Preşedintele s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, la finalul discuţiilor preşedintele menţionând că România va intra într-un proces de „mare privatizare”.

Asta ar presupune vânzarea CFR Marfă, dar şi a termocentralelor de la Rovinari, Turceni şi Craiova. "Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spaţiu majoritar în procesul de privatizare având în vedere experienţa şi tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică şi, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi şi convingători", a spus preşedintele Băsescu. Preşedintele cunoaşte direct situaţia acestora întrucât a vorbit deseori despre „băieţii deştepţi” care câştigă milioane de euro din afacerile derulate la Rovinari sau Turceni, şeful delegaţiei misiunii FMI în România, Jeffrey Franks cerând recent României să ia măsuri în privinţa acestor „băieţi”. De altfel, Franks a precizat zilele trecute că a avut discuţii cu preşedintele Băsescu şi există „un acord special” pentru privatizarea acestor companii energetice, CE Oltenia fiind cap de listă în negocierile cu FMI.

Despre privatizarea termocentralelor se vorbeşte de mai mulţi ani, încă de la înfiinţarea actualelor complexuri energetice de către Guvernul Adrian Năstase. Fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu anunţa atunci că există numeroşi investitori care de abia aşteaptă să cumpere pachetele de acţiuni de la Turceni şi Rovinari.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: