Tinerii de la Pandurii aşteaptă debutul în meciuri oficiale

Florin Popete a rămas pentru moment singurul jucător gorjean care mai evoluează la Pandurii. Chiar dacă în lot mai sunt tineri care se pregătesc cu echipa, aceştia nu au apucat să debuteze încă la Pandurii, ei jucând frecvent pentru Pandurii II. Dintr-o echipă cu jucători localnici în proporţie de peste 90%, Pandurii a ajuns să devină o echipă cu nici 10 % jucători gorjeni. Mai mult, Pandurii a ajuns o echipă la care jucătorii străini sunt majoritari de câţiva ani. Lotul actual numără nouă jucători străini, Mingote, Martinovic, Raskovic, Stromajer, Cardoso, Kutlacic, Lazic, Basara şi Arrieta, chiar zece dacă e inclus aici şi Kamara care a semnat un precontract cu Pandurii.

Exceptând tinerii care vin de la Pandurii II şi tinerii din lotul pandurilor care au evoluat doar la echipa a doua lotul echipei Pandurii este mult îmbătrânit media de vârstă a celor care au jucat frecvent în acest tur fiind undeva la 28-30 de ani. Deşi se afirmă pe diferită căi dorinţa de a promova tinerii, acest lucru nu se vede deloc în jocuri oficiale, acolo unde nici un tânăr de la echipa a doua sau din lotul pandurilor nu a avut ocazia să debuteze în campionat în acest tur.

Craiovenii şi ardelenii au ajutat Pandurii

Înainte de promovarea echipei în prima ligă au fost aduşi jucători de la Craiova, fotbalişti cu mare experienţă care au ajutat mult echipa pentru îndeplinirea acelui obiectiv. Fiecare antrenor care a venit după  promovarea în liga I la Pandurii a adus jucătorii pe care îi cunoştea şi care se pretau posturilor deficitare din lot şi mai puţin s-au uitat la juniorii clubului care puteau fi promovaţi. După episodul transferului de olteni a venit cel al completării echipei cu ardeleni, tot într-un moment dificil pentru Pandurii, atunci când se lupta pentru ca echipa să nu retrogradeze. Rus, Chibulcutean, Mândrean, Vasilache şi Păcurar au fost jucători de bază ai echipei mult timp şi au ajutat Pandurii în momente dificile.

Piaţa externă a fost mai ieftină

După aceste episoade ale transferurilor din ţară, conducerea de la Pandurii a constatat că e mai ieftin să se orienteze spre piaţa externă. După ce la început au fost aduşi 2-3 sârbi, numărul acestora a început să crească an de an, mai ales după succesul transferului lui Vranjkovic la Dinamo. După sârbi s-a apelat la jucători brazilieni care în primă fază n-au dat randament, primi doi, Edimilson şi Jackson, fiind trimişi rapid acasă. În urmă cu doi ani s-a apelat pentru prima dată şi la un antrenor străin, Joaqium Teixeira care a venit şi cu zece jucători, brazilieni, portughezi şi un spaniol. Puţini din cei care au fost aduşi atunci au rezistat mai mult de o jumătate de sezon la echipă. Aducerea de jucători străini a continuat cu alţi sârbi, Raskovic, Martinovic, Basara sau readucerea unora care fuseseră împrumutaţi, Kutlacic şi Stromajer. Ultimul străin adus care a dat şi satisfacţie a fost Martinovic, toate încercările făcute de la venirea sa cu alţi jucători fiind sortite eşecului.

Centrul de copii şi juniori produce tineri talentaţi

În fiecare pauză competiţională s-au adus în ultimii doi ani foarte mulţi străini în probe dar nici unii dintre aceştia nu le-au trecut. Unii dintre cei veniţi recent la probe sunt chiar foarte tineri, antrenorii constatând de fiecare dată că nu sunt mai valoroşi ca tinerii din lotul pandurilor. Cu toate aceste nici tinerii de la Pandurii n-au primit nici o şansă de a şi juca, ei fiind luaţi doar să se antreneze cu echipa şi destul de rar fiind cooptaţi în lot.

De cinci ani de când Pandurii a promovat s-a investit foarte mult în centrul de copii şi juniori care a început să producă jucători de valoare încă de anul trecut. Rezultatele muncii de la acest centru au început să apară şi unii dintre tineri care au terminat junioratul al Pandurii sunt acum fie la Pandurii II, fie în lotul echipei mari. Majoritatea echipelor din liga a treia din judeţ n-au mai cumpărat jucători din alte judeţe şi au apelat şi ele la pepiniera celor de la Pandurii. Cu toţii joacă acolo cu speranţa că vor putea ajunge într-o zi să evolueze la Pandurii. Cei mai buni dintre ei au ajuns deja la Pandurii II de unde speră să facă mai uşor pasul către echipa mare, fiind continuu sub observarea antrenorilor echipei mari.

Cârţu a încurajat tinerii

Sorin Cârţu s-a orientat către centrul de copii şi juniori de unde a adus constant câte 4-5 jucători la pregătire cu echipa mare, după înfiinţarea echipei Pandurii II luând din ce în ce mai mulţi în pregătire. Rada şi Diaconu au fost primi care au făcut pasul către Pandurii, la insistenţa sa, fiind legitimaţi la începutul acestui sezon la prima echipă dar evoluând numai la echipa a doua în meciuri oficiale din campionat şi doar în Cupa României. În ultima perioadă se vorbeşte însă din ce în ce mai des despre promovarea tinerilor de la echipa a doua în lotul echipei mari şi tot mai mulţi dintre ei se pregătesc cu Pandurii. Rămâne de văzut când se va putea consemna şi primul debut al unuia dintre aceştia la un joc oficial, până acum fiind preferaţi jucătorii cu experienţă chiar dacă sunt la final de contract cu echipa.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: