Toamna concedierilor

Complexul Energetic Oltenia este de luni bune nu motorul economiei, cum eram obişnuiţi, ci motorul concedierilor. Deja sute de oameni din industria orizontală au rămas fără serviciu, iar numărul celor concediaţi creşte de la o zi la alta. La început au murit firmele sindicatelor, pentru că erau artificial susţinute, doar pe baza contractelor cu CE Oltenia. Înfiinţarea lor a fost motivată social, nu economic, aşa că nu a mirat pe nimeni faptul că aceste firme au fost primele lovite de criză. De suferit au avut şi prestatorii mari de servicii din minerit şi energie, care şi-au trimis pe tăcutelea angajaţii în concedii forţate, de multe ori fără plată.

Iată că acum CFR Marfă anunţă concedieri masive. Principalul client era CE Oltenia, care transporta cărbune pe calea ferată, de la cariere la termocentrale. Cum încărcările de cărbune s-au redus la jumătate, CFR Marfă a intrat repede în gaura neagră din care nu poate ieşi decât dacă dă oamenii afară. Odată cu reducerea activităţii la CFR, prestatorii de servicii feroviare au rămas fără comenzi şi au dat la rândul lor oameni afară. Maniera absolut haotică în care este condus CE Oltenia nu a dus până acum la concedieri din societatea, dar a lăsat deja pe drumuri sute de gorjeni şi nu numai. Şi aceia sunt oameni cu familii, cu probleme, cu necazuri. Conducerea complexului, ca şi cea a judeţului, rămâne nepăsătoare. La CE Oltenia nu vor fi concedieri în acest an, repetă ca o placă stricată atât Ciurel, cât şi Călinoiu, care se face că nu vede sute de concedieri deja produse din cauza managementului prost al celui dintâi.

Sindicatele care participă în aceste zile la negocierile cu FMI au dat publicităţii primele veşti rele. Toamna va aduce încă opt mii de concederi în companiile de stat care vor fi restructurate. Asta pe lângă concedierile care vor fi făcute în sectorul public, dar şi în cel privat, primul care strânge cureaua în vremuri de restrişte. Unde se va ajunge? Românii protestează zilnic, prin diferite colţuri ale ţării, ca urmare a politicii guvernului de redresare prin concediere sau prin închidere de societăţi. Protestele sunt multe şi mici, dar dacă am aduna toţi nemulţumiţii la un loc, guvernarea Ponta ar vedea realitatea socială a acestei ţări, extrem de dramatică.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: