Tomescu (Sindicatul Energia): O să-i bat la cap pe cei care ne sfidează

Manu Tomescu, unul dintre liderii Sindicatului Energia Rovinari, acuză SMEO de dezinformare în legătură cu sumele de care ar fi beneficiat salariaţii Complexului Energetic Oltenia dacă s-ar fi făcut echilibrarea salariilor încă de anul trecut. Tomescu a explicat faptul că suma de 27 de lei, considerată de SMEO „o mizerie”, era raportată la cei peste 13.000 de salariaţi. Cum de bani ar fi beneficiat doar cei cu clase mici pe fiecare meserie, rezultatul ar fi fost de circa o sută de lei pentru circa trei mii de oameni.

 Reporter: Domnule Tomescu, am văzut că sunteţi într-un conflict permanent cu domnul Căldăruşe pe tema echilibrărilor salariale. Tot nu aţi ajuns la un consens?
Manu Tomescu: Nu am nimic personal cu domnul Căldăruşe, numai că nu suport să îl văd cum încearcă să manipuleze pe la emisiunile tv. Aţi văzut, acum chiar se laudă că a reuşit să blocheze echilibrările salariale prevăzute în CCM pentru anul trecut şi repetă obsesiv că era o bătaie de joc 27 de lei de salariat, încercând să prostească oamenii şi repetând pe la toate televiziunile aceeaşi poezie, de parcă noi ceilalţi nu ştim şi nu înţelegem ce înseamnă echilibrări salariale cu suma medie împărţită pe 13 mii de salariaţi, dar acordată numai celor care se încadrau pe criteriile prevăzute în CCM. Iar când am sunat în emisiune şi i-am spus că în 2015 suma a fost mult mai mică decât economia la fondul de salarii din 2017, dar atunci s-au putut face promovări salariale şi el le-a susţinut pentru că au fost făcute pe criterii de apartenenţă sindicală şi politică, mi-a zâmbit sarcastic şi a spus că ce a fost atunci s-a perimat.
Să ştiţi că nu ţin neapărat să mă cert sau să ies eu în evidenţă prin faptul că mă exprim public faţă de ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă cu discriminările salariale din compania noastră. Dar am văzut că sunt din ce în ce mai puţini cei care iau atitudine faţă de acest aspect supărător pentru salariaţii discriminaţi şi mă văd nevoit să îi combat, atât cât pot, pe toţi cei care se opun echilibrărilor salariale.
O să mă exprim public şi o să-i bat la cap şi pe cei din administraţia CEO, dar şi pe liderii de sindicat care ne sfidează, aşa cum o face domnul Căldăruşe de când i-a făcut domnul Ciurel, SMEO.
Salariaţii discriminaţi au pierdut o oportunitate anul trecut de a li se mai pune şi lor ceva la salarii, pentru că altceva ar fi dacă s-ar face armonizarea salariilor an de an. Primeau anul trecut ceva, anul ăsta mai primeau ceva şi încet, încet lucrurile se puteau rezolva cu eliminarea discrepanţelor salariale, dacă ar fi fost bunăvoinţă în acest sens.
Dar v-am zis, nu mă las, o să mă exprim public şi o să atrag atenţia ori de câte ori am ocazia, pentru că asta este una dintre puţinele arme pe care le am la îndemână în această luptă sindicală.

 Reporter: Domnul Căldăruşe a dat exemplu că pe acele referate de la Termocentrala Rovinari era trecut şi un CFL-ist propus cu clasa de la 41 la 47. Este adevărat ?
M.T.: Da, este adevărat. Prima dată când am auzit nu am crezut şi mă gândeam că cei de la SMEO mint. Şi chiar am spus că dacă este aşa, nu mi se pare corect, iar acest lucru ar fi putut fi corectat de domnul director de la Resurse Umane. Dar m-am interesat şi mi-am dat seama că cei din conducerea SMEO au căutat, pe acele referate, salariatul cu clasa cea mai mare, pentru a se justifica într-un fel în faţa oamenilor, chiar dacă aveau şi ei membrii trecuţi acolo. L-au găsit pe acel coleg pe care vă mărturisesc că personal nici nu-l cunosc. Omul acela este inginer şi a fost promovat din CFL în adjunct şef de secţie la Exploatarea Termo-Mecanică, după cunoştinţele mele, cea mai mare şi cea mai complexă secţie din Termocentrala Rovinari.

Şi ca să înţelegeţi şi dumneavoastră că acel coleg a fost propus şi pentru promovare salarială pe un criteriu corect, vă spun că un adjunct şef de secţie echivalează cu un adjunct şef de sector din divizia minieră are clasa undeva în jur de 50. Colegul nostru are doar clasa 41, iar după ce a fost promovat a fost trecut şi în program de lucru numai de zi, unde pierde cel puţin trei sporuri din salariu şi mie nu mi se pare normal, chiar dacă acel om este un profesionist. Dar pentru populişti le prinde bine să îl arate cu degetul.
Şi vă spun eu, dacă acel coleg era ruda cuiva sau avea susţinere politică, astăzi era bine mersi şi noi nici nu am fi aflat că ar fi primit clase de promovare salarială. Însă pentru că a fost propus obiectiv şi transparent, iată că este blamat şi arătat cu degetul, culmea, tocmai de cei din conducerea SMEO, care au făcut şi au susţinut cele mai multe abuzuri în Termo Rovinari.
Echilibrarea salariilor trebuie să fie valabilă pentru toate funcţiile şi meseriile, de pe toate locurile de muncă din C.E. Oltenia. Acesta este adevărul, iar ca să se folosească de acest aspect pentru a bloca referatele pentru alţi 400 de colegi cu salarii mai mici, mie mi se pare o mârşăvie greu de descris în cuvinte.
Pentru că eu am mai spus, într-o situaţie de normalitate, promovările pe alte funcţii şi meserii ar trebui făcute concomitent şi cu acordarea claselor corespunzătoare, iar acum nu ar mai fi fost atâtea probleme. Dar, din păcate pentru majoritatea dintre noi, în ultimii ani promovările au fost făcute numai din punct de vedere profesional, dar nu şi salarial.

 Reporter: Luna aceasta ar trebui să se hotărască suma destinată pentru promovările salariale. Credeţi că de data aceasta se va rezolva ceva?
M.T.: Eu sper şi chiar cred că de data asta nu mai are nimeni ce să spună şi ce motiv să mai găsească ca să se opună. Eu îi rog doar să înţeleagă cu toţii că fiecare lună care trece fără să se facă aceste echilibrări salariale, este încă o lună în care mulţi colegi sunt discriminaţi şi pleacă acasă cu bani mai puţini decât li s-ar cuveni. Mi-e ciudă şi îmi pare rău că nu am reuşit să îi conving mai devreme pe toţi cei care pot lua decizii în acest sens, pentru că de data asta totul ne-a fost la îndemână.
Acum vedem ce va urma, iar apoi o să înceapă o altă etapă, o altă luptă pentru negocierea noului C.C.M, unde noi toţi salariaţii din C.E. Oltenia avem mari speranţe şi aşteptări. Dar despre asta vorbim din februarie încolo.

Vizualizări: 1,146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: