Trei firme prinse cu muncitori „la negru“

În perioada 18-23 mai, trei angajatori de pe raza județului Gorj au fost sancționați pentru muncă nedeclarată, 13 persoane fiind descoperite muncind în beneficiul acestora fără a fi semnat contracte individuale de muncă.

În intervalul amintit, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat 61 de controale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate sancțiuni în sumă de 395.000 de lei, din care 260.000 de lei pentru muncă fără forme legale de angajare, transmite ITM Gorj.

”În cadrul unei campanii naționale inițiate de Inspecția Muncii, a fost verificată și activitatea celor doi agenți de plasare a forței de muncă în străinătate activi în județ. În urma deficiențelor constatate, adică netrasmiterea în termen a situației pe trimestrul I cu privire la persoanele mediate și angajate în străinătate, fiecare dintre aceștia a fost sancționat cu 5.000 de lei amendă. Totodată s-a dispus intrarea în legalitate până la un anumit termen stabilit de către inspectorii de muncă”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Situația românilor care lucrează în străinătate este, în această perioadă, un obiectiv important al Inspecției Muncii și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în acest sens inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, a participat, în perioada 18 –20 mai 2020, la o vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Violeta Alexandru, pentru a verifica condițiile de muncă ale cetățenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.

Agenda vizitei de lucru a inclus întâlniri cu oficiali ai statului german: ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale,Hubertus Heil, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia,discuții cu reprezentanții Uniunii Fermierilor Germani, precum și vizite la ferme agricole din landul Brandenburg și din orașul Bornheim, situat în landul Renania de Nord-Westfalia.

Temele de discuție abordate au avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă cetățenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, în special în ceea ce privește aspectele legate de legislația muncii și de condițiile contractuale.

”Inspecția Muncii din România va continua, prin campanii de conștientizare și control, să îi informeze și să îi sprijine pe lucrătorii români, înainte de plecarea acestora din țară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce privește prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că Inspecția Muncii a înființat o linie telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, Suport pentru cetățenii care vor să muncească în străinătate, și a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52/021.302.70.53). Recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze aceste numere de telefon pentru a fi îndrumați de inspectori de muncă de specialitate”, a declarat inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă.

Vizualizări: 1,330

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: