Trei salariaţi în greva foamei la CE Oltenia. Protestul continuă!

Decizie extremă a trei salariaţi ai CE Oltenia. Manu Tomescu, Daniel Dănilă şi Florin Predescu au intrat joi, 12 noiembrie, în greva foamei, nemulţumiţi fiind de modul în care a făcut administraţia majorările salariale, pe criterii de apartenenţă sindicală sau politică. Pentru că nu au ajuns la nicio concluzie după discuţiile purtate ieri cu şeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, aceştia sunt decişi să continue acţiunea de protest până ce forurile superioare ale complexului vor controla aspectele semnalate de ei. Astfel, aceştia se află astăzi în cea de-a doua zi de greva foamei.

Greviştii vor în acest fel să atragă atenţia asupra faptului că administraţia CE Oltenia a făcut majorări salariale pe criterii de apartenenţă politică sau sindicală, lipsite de transparenţă, deşi anunţase că va creşte salariile mici. Greviştii foamei sunt decişi să protesteze până când vor putea sta de vorbă cu corpul de control al ministrului sau cu Consiliul de Supraveghere.

Primul angajat al CE Oltenia care a intrat în greva foamei a fost Manu Tomescu, lider sindical de grupă la Sindicatul Energia Rovinari şi salariat al Termo Rovinari. Acesta, înarmat cu o pancartă şi haină inscripţionată cu mesajul "Stop discriminării împotriva salariaţilor din CEO!", s-a postat în faţa sediului CE Oltenia încă de la primele ore ale dimineţii. "Discriminarea făcută de administraţie m-a determinat să intru în greva foamei. Este tot cam ce s-a întâmplat în martie, numai că de data aceasta au încercat să o facă mai subtil, în sensul că au spus că fac echilibrare de salariazare şi în schimb au făcut dezechilibrare. Adică cei cu clase mici au luat foarte puţin sau majoritatea deloc, iar liderii SMEO au luat clase toţi. Pentru asta sunt aici, cer companiei să repare cât mai repede greşeala asta, să dea o hotărâre de Directorat prin care să dea clase la toţi salariaţii până în clasa 20. Dacă au dat la cei cu clasa 38-40, cred că toţi salariaţii merită să primească clase, mai ales cei cu clase mici", a declarat Manu Tomescu.  

Salariat CEO: Încă mai am mândrie!

Cel de-al doilea angajat al CE Oltenia care a intrat în greva foamei a fost Daniel Dănilă, operator la camera de control a instalaţiei de desulfurare de la Termo Rovinari. Acesta a spus că a intrat în greva foamei, în semn de solidaritate faţă de cei cu clase mici, "omişi" de administraţie la întocmirea listelor cu beneficiarii de creşteri salariale. "Am intrat în greva foamei în gest de solidaritate. Este vorba de discriminarea care s-a făcut în acordarea claselor. Sunt care nu meritau şi sunt care meritau şi nu au primit. Eu sunt mulţumit de clasa mea de salarizare. Sunt mulţi colegi nemulţumiţi, dar le este teamă. Mie nu îmi este, mă consider un luptător. Încă mai am mândrie. Am un copil de 18 ani căruia nu îi văd un viitor strălucit", a spus Daniel Dănilă.

Florin Predescu, electrician la Lupoaia, s-a alăturat greviştilor foamei din faţa CE Oltenia. Acesta a mai protestat intrând în greva foamei şi în luna martie, alături de Manu Tomescu şi alţi zeci de angajați, tot pentru discriminările făcute de administraţie, când doar angajatele din SMEO, care încheiase un acord cu compania, au beneficiat de primă de 8 Martie, în cuantum de 100 de lei.

Liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) este de părere că administraţia a făcut aceste discriminări în contextul apropierii congresului FNME prin  care va fi ales un nou lider. "Eu cred că dezbinarea asta a fost dată acum şi cu tentă, pentru că ştiţi foarte bine că FNME are congres peste câteva zile, probabil asta s-a şi dorit de către directorul general. Nu e nicio problemă, federaţia poate merge pe 70.000 de căi, că e învăţată, s-a călit în 2 ani", a spus Pârvulescu, vicepreşedinte FNME. Sindicalistul a fost ieri la protestatari pentru a discuta cu ei şi a precizat că acţiunea lor este una individuală şi nu coordonată de către federaţie.

Ce le-a spus Ciurel greviştilor

Cei trei salariaţi aflaţi în greva foamei au avut o discuţie, în jurul orelor 15, cu directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel. Discuţia s-a terminat fără o decizie, salariaţii rămânând în continuare în grevă în faţa companiei. Ciurel le-a spus salariaţilor că majorările s-au făcut corect, cu ştiinţa directorilor de unităţi. Totodată, el le-a spus oamenilor că sunt „trimişi de cineva“ şi că sunt „pedelişti şi penelişti“. Greviştii i-au cerut şi prefectului de Gorj, Alin Văcaru, să vină la discuţii la sediul Complexului Energetic Oltenia, însă până la încheierea acestei ediţii acesta nu răspunsese invitaţiei protestatarilor.

Decizie a sindicatelor din FNME

FNME a avut joi o şedinţă de urgenţă pentru a stabili un plan de acţiune, ca urmare a intrării acestor salariaţi în greva foamei. La şedinţa care a avut loc la Rovinari, sindicatele au decis să trimită la toate instituţiile statului adrese prin care cer să ia măsuri pentru stoparea discriminărilor în rândul salariaţilor CE Oltenia. O primă discuţie au avut-o joi, prin SMS, cu încă ministrul Energiei, Andrei Gerea. Oficialul le-ar fi transmis un mesaj liderilor FNME în care a scris că este ministru interimar, dând de înţeles că în câteva zile va fi schimbat şi nu mai are ce să facă referitor la solicitarea sindicaliştilor.

parvulescu_grevisti

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: