Trimis în judecată pentru frauda informatică de la CE Turceni

Procurorii DIICOT au reuşit să-l identifice pe angajatul care acum câteva luni spărgea mailurile de serviciu ale şefilor de la Complexul Energetic Turceni. Marian Enache a fost trimis în judecată în baza legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Primul termen de judecată va fi pe 10 ianuarie.

Documentele sustrase ilegal au ajuns în presă

Marian Enache, fost director IT la Complexul Energetic Turceni, era suspectat încă din luna mai, alături de un alt angajat. Acesta ar fi intrat în posesia unui stick de memorie pe care erau stocate parolele de la mailurile de serviciu ale directorilor. Bărbatul de 48 de ani, din oraşul Filiaşi, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date în formă continuată după ce, din cercetările efectuate, s-a stabilit că acesta a obţinut ilegal copii după documente interne de la Complexul Energetic Turceni, o parte din acestea ajungând în presă.

Sursă (din presă?) pentru directorul CE Turceni

Potrivit plângerii, directorul CE Turceni a primit, de la o persoană necunoscută, un memory stick ce conţinea print screen-uri (capturi de ecran) cu documente din unitate. În baza acestuia, procurorii DIICOT au deschis o anchetă. Au fost identificate, astfel, câteva zeci de fişiere tip imagine, obţinute cu funcţia print-screen a calculatorului, o parte purtând sigla şi semnăturile conducerii SC Complexul Energetic Turceni SA. Informaţiile erau referitoare la personal, decizii de încadrare în muncă, situaţii ale posturilor ce urmează a fi reduse, propuneri cu personalul ce urmează a fi disponibilizat în anul 2011 etc., dar şi şapte fişiere tip document cu sigla SC Complexul Energetic Turceni SA, ce conţineau liste cu angajaţi pensionabili, centralizatorul fondului de salarii, programe de restructurare şi reorganizare pentru anul 2011 şi 2012.

Percheziţii şi acasă la Enache

Anchetatorii au aflat că o parte din documentele de pe memory-stik fuseseră trimise către adresa de mail [email protected]. Ulterior, în baza autorizaţiei emise de instanţă, a fost ridicată în vederea efectuării unei percheziţii electronice unitatea centrală a calculatorului folosit de Enache la locul de muncă, o descindere fiind făcută apoi şi la domiciliul bărbatului, în oraşul Filiaşi. “La percheziţia domiciliară efectuată la locuinţa lui Enache Marian au fost ridicate un laptop, stick-uri de memorie, suporturi optice şi card-uri de memorie aparţinând acestuia, ce au fost percheziţionate informatic”, după cum se menţionează în rechizitoriu. Au fost descoperite câteva sute de fişiere, o parte din ele conţinând informaţii legate de CE Turceni. “Coroborând rezultatele percheziţiilor informatice cu depoziţiile martorilor, s-a stabilit cu certitudine că persoana care a accesat fără drept sistemele informatice ale unităţii şi a transferat neautorizat date din aceste sisteme este învinuitul Enache Marian”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

DESTINAŢIE

Marian Enache nu trimitea informaţiile direct la jurnalişti, ci la o binecunoscută sursă a acestora, Ion Răuţ. Pe atunci Răuţ era preşedintele unei asociaţii care se ocupa de persoanele disponibilzate, dar între timp a câştigat în instanţă reangajarea la CE Turceni şi este şeful Corpului de Control.

MAILURI SPARTE

Adresele de mail accesate sunt ale angajaţilor Şerbănoiu Adina, Guţu Daniela, Simionescu Dumitru, Dumbrăveanu Elena, Zamfir Elena, Dumitrică Gergeta, Pociovălişteanu Geta, Cosneanu Lavinia,  Danciu Laviniu, Pecingină Maria, Motocu Marian, Graure Octavian, Trofin Valentina respectiv Georgescu Victor

SESIZARE

La jumătatea lunii ianuarie a.c., procurorii DIICOT au fost sesizaţi de directorul Complexului Energetic Turceni că adresele de poştă electronică ale unor persoane din conducere, dar şi ale unor angajaţi ai unităţii au fost accesate, fără drept, ocazie cu care diferite documente ale unităţii au fost copiate, iar ulterior acestea au apărut în presă, producând un prejudiciu de imagine unităţii.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: