Trimişi în judecată pentru omor, dar lucrează în continuare la poliţie

Ancheta care le-a adus câteva luni de arest preventiv celor doi poliţişti din Stoina, pentru că în urmă cu 4 ani ar fi bătut un localnic, a ajuns acum la final, iar „oamenii legii” au fost deferiţi ieri unei instanţe de judecată, care va da un verdict în cazul lor. Cei doi sunt acuzaţi de fapte care le pot aduce ani buni de puşcărie, asta deşi, pe moment, până la pronunţarea unei decizii finale a instanţei, sunt în continuare activi în cadrul IPJ Gorj, unde fac muncă administrativă…

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt cei care au finalizat cercetările începute în urmă cu patru ani de procurorul gorjean Emil Moţa, cel care şi-a dorit toamna aceasta să devină şeful anchetatorilor din România. Dacă Moţa avea ca principal suspect patronul unei cârciumi din Stoina de la care a început întreaga poveste, colegii săi de la Bucureşti au descoperit cu totul altceva după ce au preluat ancheta, l-au lăsat pe patronul respectiv în pace şi i-au pus sub acuzare pe cei doi poliţişti care, în primăvară, au şi primit mandate de arestare preventivă, prelungite ulterior de câteva ori pentru câte o lună.

Agenţii Cosmin Militaru şi Eugen Papuzu nu au fost consideraţi suspecţi atunci când ancheta era făcută de „oamenii de la Gorj”, procurorii bucureşteni cerând acum judecarea celor doi pentru omor calificat şi deosebit de grav, arestare nelegală şi cercetare abuzivă. Pentru a ajunge la aceste concluzii, în vară anchetatorii au cerut inclusiv deshumarea cadavrului victimei celor doi, legiştii prelevând atunci probe care au ajutat acum la finalizarea cercetărilor.

Au pus victima de şapte ori la pământ

Foştii miliţieni de dinainte de 1989 ar putea să fie invidioşi pe zelul de care au dat dovadă cei doi poliţişti din Stoina, dacă ţinem cont de acuzaţiile formulate la adresa lor. Procurorii precizează în rechizitoriul întocmit acum că Papuzu şi Militaru nu au fost deloc zgârciţi cu loviturile pe care le-au aplicat victimei lor, un bărbat pe care îl ridicaseră de la o cârciumă pentru a-l întreba dacă a intrat acolo prin efracţie. „În noaptea de 17-18 noiembrie 2008, în sediul unei secţii de poliţie situat pe raza judeţului Gorj, inculpaţii i-au aplicat cu deosebită intensitate victimei D.N. (aflată în imposibilitate de a se apăra) multiple lovituri cu pumnii şi picioarele, cauzându-i leziuni, inclusiv un traumatism cranio-cerebral cu fractură liniară de boltă, contuzii hemoragice cerebrale, ce au condus la decesul victimei”, spune Parchetul General.

Din probele strânse la dosar reiese că victima a căzut de cel puţin 7 ori din picioare după loviturile primite, timp în care „miliţienii” îl ridicau la loc în picioare şi îi cereau să recunoască „faptele”. „Din rapoartele de expertiză medico-legală întocmite în cauză a rezultat faptul că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a leziunilor cranio-cerebrale, ce s-au putut produce prin lovire cu şi de plan dur”, mai spun anchetatorii. De amintit ar fi şi că poliţiştii puşi trimişi acum în judecată l-au bătut pe un nevinovat pentru că de abia dimineaţa în zori, după ore de „anchetă” şi-au dat seama că au confundat suspectul şi că cel care a murit  a încasat bătaia degeaba.

JUDECATĂ

Dosarul se va judeca la Tribunalul Caraş Severin, după eliberarea lui Marcel Ţundrea în baza testelor ADN cerute de acesta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procesul celor doi „poliţişti” fiind unul dintre cele mai grele din perioada post-revoluţionară, neexistând acuzaţii de acest gen formulate la adresa vreunui poliţist român după 1989.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: