Trimit oamenii în şomaj şi îi reangajează „la negru”

Firmele din judeţul Gorj se confruntă cu probleme financiare mari în ultima perioadă. Prestatorii de servicii reuşesc cu greu să-şi încaseze banii chiar şi de la marile societăţi comerciale. Şomajul clasic şi şomajul tehnic sunt metode tot mai des folosite pentru ca angajatorii să-şi diminueze costurile şi în acelaşi timp să folosească forţă de muncă mai ieftină pentru continuarea activităţii. Ba mai mult, angajaţii sunt obligaţi să lucreze peste program fără să-şi primească la timp salariile. În momentul de faţă, aproximativ 2000 de gorjeni au contractele de muncă suspendate.

Tot mai mulţi gorjeni sesizează Inspectoratul Teritorial de Muncă din cauza modului în care sunt trataţi de către angajatori. Oamenii se plâng de faptul că nu şi-au luat salariile la timp şi că sunt puşi să lucreze peste program. Nu puţine au fost cazurile în care angajaţii nu şi-au primit banii pe concediul de odihnă. „Majoritatea sesizărilor din ultima perioadă vizează neplata salariilor, neplata concediului de odihnă şi nerespectarea timpului de muncă. Oamenii vin şi spun că nu şi-au primit salariile, însă atunci când îi chemăm pe angajatori aceştia vin cu ştatele semnate. Noi nu putem constata dacă este semnătura salariatului respectiv sau a angajatorului. În aceste situaţii îi îndrumăm pe oamenii să se adreseze Parchetului”, a declarat George Romanescu, inspector şef al ITM Gorj. Pentru a folosi forţă de muncă mai ieftină, angajatorii îşi trimit angajaţii în şomaj clasic sau şomaj tehnic, iar apoi îi cheamă la serviciu şi lucrează cu uşile închise. În acest mod firmele îşi diminuează de două ori costurile. Pe de o parte, achită doar 75% din salariul angajaţilor şi sunt scutiţi şi de plata CAS. De exemplu, dacă un angajat are un salariu brut de 1.000 de lei, încasează net 740 de lei, iar în cazul în care va fi trimis în şomaj tehnic, va primi doar 555 de lei, iar compania nu va mai achita contribuţiile la asigurări sociale, care la un salariu brut de 1.000 de lei ajunge la 208 lei. În trei luni, compania economiseşte şi 1.200 de lei cu fiecare angajat.

Conducerea ITM Gorj spune că aceste situaţii sunt foarte greu de depistat pentru că oamenii merg la muncă pentru a-şi suplimenta veniturile. „Anul trecut am avut şi sesizări de acest gen, însă când am mers în control, oamenii ne-au spus că nu lucrează şi că au venit pe la serviciu, în vizită”, a precizat George Romanescu.

CONTRACTE

În momentul de faţă, la nivel judeţului Gorj, sunt înregistraţi aproximativ 6.000 de angajatori. Totodată, circa 2000 de angajaţi au contractele de muncă suspendate fie că beneficiază de concediu de creştere şi îngrijire copil, fie că au fost trimişi în concediu fără plată.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: