Tund gazonul ca să scape de amenzi

Peste o sută de târgujieni au fost condamnaţi în acest an de instanţa de judecată să presteze muncă în folosul comunităţii. Este vorba despre persoanele fizice care nu au cu ce să îşi achite amenzile luate pentru infracţiunile săvârşite, iar acum trebuie să cureţe străzile oraşului, să toaleteze copacii din părculeţele oraşului, să tundă gazonul sau să sape şanţuri preţ de câteva ore pe zi pentru a scăpa de datorii.

O sută de târgujieni care au primit amenzi pentru că făcut scandal pe fondul consumului de alcool, nu și-au cumpărat bilet de tren sau au încălcat regulile de circulație trebuie să își plătească datoriile prestând muncă în folosul comunități. Este vorba despre cei care nu au niciun fel de venit, aceasta fiind măsura adoptată în vederea radieri acelor debite care niciodată nu se vor putea plăti. Directoarea Direcției de Taxe și Impozite Locale Târgu Jiu spune că valoarea amenzilor acumulate de gorjeni se ridică la peste cinci milioane lei. Conform celor relatate de reprezentanții instituției, în acest an au fost întocmite 100 de dosare ce au fost transformate în muncă în folosul comunității. Până acum, 35 de persoane au și prestat, zece au achitat la primul termen în instanță, iar alți zece sunt în curs de realizare a orelor. Față de anul trecut, când se înregistraseră doar vreo 60 de dosare, în acest an numărul celor care calcă strâmb, deși nu au cu ce să plătească amenzile a crescut considerabil.

Ce decide instanţa

Cele mai mari datorii, de aproape un miliard de lei vechi, le are un taximetrist, care în urma amenzilor încasate pentru încălcarea regulilor de circulație, trebuie să presteze zeci de ore în folosul comunității. Omul se prezintă deja la activitățile stabilite de Consiliul Local Târgu Jiu. Mulți târgujieni plătesc și pentru infracțiunile comise în alte orașe ale țării. De exemplu, pentru cinci amenzi primite la Constanța, ce însumează 125 lei, un târgujian trebuie să muncească 200 de ore, asta însemnând că a primit 40 de ore pentru fiecare amendă. În aceste situații se află atât tineri, cât și bătrâni care nu au niciun venit. De exemplu, o persoană născută în 1952 trebuie să sape șanțuri sau să ajute la întreţinerea stadionului zeci de ore pentru a scăpa de datorii. În funcție de deciziile instanţei de judecată, 300 lei se pot transforma în 30 de ore de muncă, iar 20 lei în zece ore.

LEGE

Reprezentanţii Direcţiei de Taxe și Impozite Locale Târgu Jiu spun că legea prin care amenzile puteau fi transformate în muncă în folosul comunității a apărut încă din anul 2006, însă condiția era ca rău-platnicii să fie de acord să presteze diferite servicii. Din anul 2009 cei care credeau că vor scăpa de amenzi pentru că nu figurează cu bunuri au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: