UATAA menţine preţul gigacaloriei până iarna viitoare

Uzina de Termoficare de la Motru nu va majora preţul gigacaloriei, astfel încât cetăţenii să nu fie nevoiţi să plătească mai mult la facturi. Nu se ia în calcul o majorare a preţului, cel puţin până în iarna anului viitor. Între timp, autorităţile locale caută soluţii pentru modernizarea uzinei astfel încât consumul de cărbune să fie unul cât mai redus. Se va încerca chiar obţinerea de fonduri europene în acest sens.

Cetăţenii din Motru nu vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar în cazul în care costurile de achiziţionare a cărbunelui sau a păcurei vor creşte în perioada de iarnă. Autorităţile locale spun că orice majorare va fi suportată de la bugetul local, astfel încât preţul gigacaloriei plătit de populaţie să fie tot cel practicat până în primăvara acestui an. „Vine sezonul rece şi apar tot felul de informaţii care de care mai contradictorii legate de UATAA. E bine să ştie cetăţenii municipiului Motru că nu vor fi probleme nici în această iarnă cu furnizarea agentului termic. Reviziile sunt aproape spre sfârşit, am făcut revizii consistente mai ales la cazan şi la partea de producţie a energiei termice. Sunt contracte ferme făcute atât pentru cărbune cu Complexul Energetic Oltenia, cât şi pentru păcură. Este acelaşi preţ, de 160 lei pe gigacalorie, nici anul acesta până la sfârşitul iernii nu vom scumpi agentul termic. Orice creştere a costului cărbunelui sau al păcurii va fi suportat din bugetul local, ca subvenţie. Conform unei hotărâri de consiliu local, centrala ar trebui pornită la 1 noiembrie, însă, dacă temperaturile vor impune, vom lua măsuri ca această centrală să pornească în aşa fel încât cetăţenii să aibă confortul necesar”, a declarat primarul din Motru, Dorin Hanu.

Variante pentru îmbunătăţirea centralei

Primarul Dorin Hanu mai spune că o soluţie pentru îmbunătăţirea sistemului Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru este de a fi cuprins într-un proiect de modernizare cu fonduri europene. Se ia în calcul o astfel de variantă, dar şi alocarea de fonduri de la bugetul local în acest sens. O echipă de specialişti de la CE Oltenia va verifica săptămâna viitoare sistemul pentru a vedea care este motivul pentru care se înregistrează consumuri nejustificate de cărbune. „Domnul director general Ciurel m-a sunat şi mi-a spus că de luni va trimite patru specialişti care să vadă felul cum este pregătită centrala pentru iarnă. S-au oferit să ne dea sprijin în ce priveşte această centrală unde şi mie, ca inginer, mi se pare că sunt foarte ridicate consumurile. Tehnologia pe care noi o utilizăm este foarte învechită, este de peste 40 de ani. Pierdem foarte mult din cauza tehnologiei de ardere a cărbunelui. Specialiştii vor spune ce putem face pentru a îmbunătăţi randamentul centralei. Concluziile o să le prezint consiliului local şi vom face o strategie în ce priveşte modernizarea acestei centrale. Important este ca ei să facă un proiect prin care să-şi propună îmbunătăţirea indicatorilor tehnico-economici şi acel proiect este treaba mea să-i găsesc sursă de finanţare, ori din bugetul local, ori pe fonduri europene. Sunt foarte multe care se vor iniţia în ianuarie”, a precizat primarul Dorin Hanu.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: