UCB, la un pas de a fi absorbită de Universitatea Craiova

Autonomia universitară a Universităţii „Constantin Brâncuşi”  (UCB) din Târgu Jiu nu va fi ştirbită de noua lege a educaţiei, care a fost adoptată în urmă cu două zile. Dacă până acum în formele proiectului legii educaţiei se impunea ca universităţile publice aflate la mai puţin de 200 de kilometri distanţă una de alta se vor comasa prin fuziune, ceea ce ar fi însemnat ca UCB să devină o filială a Universităţii din Craiova, la ora actuală lucrurile stau puţin altfel.

 Pentru creşterea eficienţei sistemului de învăţământ universităţile pot alege să se constituie în consorţii universitare sau să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică. Rectorul UCB din Târgu Jiu spune că pledează pentru realizarea de consorţii universitare. „Nu se mai pune problema absorbţiei, acest lucru rămânând la latitudinea universităţilor. Eu pledez pentru realizarea de consorţii universitare. Noi avem parteneriate cu cinci institute de cercetare din ţară”, spune Adrian Gorun, rectorul UCB. Printre universităţile cu care UCB doreşte să intre în consorţiu se numără Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea din Craiova sau Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Chiar dacă conducerea UCB a încercat să intre în consorţi cu universităţi de prestigiu din ţară şi înaintea adoptării legii educaţiei, acestea nu au fost de acord. „Am văzut că au o reţinere universităţile, nu am înţeles de ce, toţi au zis să aşteptăm până apare legea”, menţionează Adrian Gorun.

În cazul în care UCB ar fi fost absorbită de Universitatea din Craiova specializările s-ar fi împuţinat, numărul de locuri, iar cei care ar fi avut de suferit erau profesorii.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: