UCB trimite studenţii acasă pentru a face economie la căldură

Studenţii vor sta o lună acasă în vacanţa de iarnă pentru că Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu vrea să facă economie la căldură. Decizia a fost deja luată, aşa că orele sunt recuperate în avans în zilele de sâmbătă. Căldura va fi închisă în toate spaţiile de învăţământ, precum şi în căminele studenţeşti şi în sălile de sport. Prin această măsură se va face o economie de 1,5 miliarde lei, estimează reprezentanţii universităţii, bani ce vor fi folosiţi pentru plata angajaţilor din auxiliar pentru două luni.

Pentru a face economie la utilităţi, UCB prelungeşte vacanţa de iarnă a studenţilor. Aceştia vor sta astfel acasă mai bine de o lună de zile, în perioada 22 decembrie 2011-25 ianuarie 2012, timp în care caloriferele vor fi închise în facultăţi, cămine şi terenuri de sport. Pentru a recupera cele trei săptămâni în plus de vacanţă, studenţii trebuie să vină la şcoală în zilele de sâmbătă. Reducere la consumul de căldură se face şi în această perioadă, când sălile de curs se încălzesc trei ore dimineaţa, în intervalul 7.00-10.00, şi trei ore seara, de la 13.00 la 16.00. „S-a luat hotărârea Senatului de efectuare în avans a orelor din luna ianuarie în zilele de sâmbătă ale săptămânii până la vacanţa de iarnă. Motivele pentru care a fost luată această decizie sunt pentru a reduce cheltuielile pentru perioada de iarnă la gaz, energie electrică, precum şi la apă”, spune Liviu Neamţu, prorectorul UCB. Asta în condiţiile în care faţă de perioada de vară consumul de gaz creşte cu 400%, consumul de energie electrică cu 250%, iar consumul la apă este mai mare cu 15%.

Banii economisiţi, plătiţi angajaţilor

Anul trecut, în perioada de iarnă UCB a plătit la gaze peste 800 milioane lei vechi, la curent electric peste 400 milioane, iar factura la apă a ajuns la 100 milioane lei vechi. „Estimativ, pe consumul de anul trecut, reducerea ar fi de circa 1,5 miliarde lei, iar în cazul în care cresc tarifele la utilităţi cu 15% până la 30% suma economisită poate să ajungă până la 1,8 miliarde lei. Asta înseamnă salariile angajaţilor din didactic auxiliar şi nedidactic pentru aproape două luni de zile”, spune Liviu Neamţu, prorectorul UCB. Universitatea are probleme cu banii, unul dintre motive fiind reducerea alocaţiilor bugetare, precum spun cei din conducerea instituţiei din învăţământ superior. Dacă în trecut alocaţiile per student variau între 35 milioane şi 50 milioane lei vechi, acum acestea au scăzut la 25 milioane pentru cursurile de licenţă. Măsura se aplică pentru prima dată pentru o suprafaţă de aproape <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />30.000 metri pătraţi, aici intrând spaţii de învăţământ, cămine studenţeşti şi terenuri de sport.

ESTIMARE

„Am făcut o estimare a numărului de studenţi care vin la universitate în ultimele trei săptămâni din semestru şi s-a constatat că media prezenţei se situează sub valoarea din perioada octombrie-decembrie, fiind cu 20% mai mică”, afirmă Liviu Neamţu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: