UCB va fuziona din toamnă cu o altă universitate

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu va fuziona cu o altă instituţie de învăţământ superior la începutul acestui an universitar. Reprezentanţii UCB confirmă discuţiile cu Universitatea din Craiova, dar spun că fuziunea mai este discutată şi cu alte două instituţii. Prorectorul Liviu Neamţu a dat asigurări că nicio specializare sau facultate din cadrul UCB nu va fi desfiinţată în cazul în care instituţia gorjeană va fuziona cu o altă universitate din ţară.

Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu are în plan fuziunea cu Universitatea din Craiova. Cum ne aflăm la mijlocul anului universitar, reprezentanţii UCB susţin că discuţiile privind eventuale colaborări vor demara începând cu anul universitar viitor.

Discuţii cu alte două universităţi

Universitatea din Târgu Jiu poartă discuţii şi cu alte două universităţi din ţară în acest sens. Numele celorlalte instituţii de învăţământ superior nu sunt făcute publice de reprezentanţii UCB, pentru a nu crea “tensiuni şi discuţii”, pe această temă. “Dacă vom fuziona cu oricare dintre universităţile cu care suntem în acest moment în discuţii, nu se pune problema unor desfiinţări de specializări sau de facultăţi. Vorbim de posibilitatea realizării unei colaborări mai strânse cu o altă universitate, în aşa fel încât, să putem dezvolta cel puţin două centre universitare în cadrul noii universităţi. Orice discuţie ar fi, se pune în practică după încheierea anului universitar. Nu e vorba de fuziune prin absorbţie”, a precizat Liviu Neamţu, prorector în cadrul UCB.  

Şi alte universităţi din Oltenia sunt interesate de această fuziune cu Universitatea din Craiova pentru a crea aşa-numita Universitatea Sud-Vest Oltenia.

Rectorul, ales prin vot

Conform Legii Învăţământului rectorul poate fi ales fie prin vot universal şi direct al tuturor membrilor comunităţii academice, fie prin concurs cu minim două candidaturi apreciate de o comisie numită de către Senatul universităţii.  La viitoarele alegeri, ce vor avea loc peste circa şase luni, viitorul rector va fi ales prin vot. Aşa au decis reprezentanţii studenţilor şi cadrele didactice din UCB. „S-a votat asupra modalităţii de desemnare a rectorului. Comunitatea academică a decis prin vot ca procedura de alegere a rectorului să fie prin vot direct al tuturor membrilor. Probabil, în acest mod cadrele didactice şi studenţii consideră că se vor simţi mult mai implicaţi în procedura de alegere şi în stabilirea viitorului pentru ei şi instituţia la care lucrează sau studiază”, a mai spus Liviu Neamţu.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: