Ultima zi pentru declararea veniturilor din agricultură

Luni, 27mai, este ultima zi în care fermierii gorjeni îşi pot declara veniturile din activităţi agricole pentru anul în curs. Unii primari sunt de părere că cetăţenii din localităţile pe care le conduc vor încerca să evite plata acestui impozit. Alţii spun că fermierii vor declara veniturile, pentru că nu au altă opţiune, în contextul în care au beneficiat de subvenţii pentru suprafeţele sau animalele respective.

Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, spune că cetăţenii i-au comunicat deja nemulţumirile în legătură cu faptul că începând din acest an li se va calcula impozit dacă depăşesc un anumit număr de animale sau suprafeţe cultivate. În acest context, primarul Slivilescu este de părere că nu mulţi vor fi cei care îşi vor declara veniturile obţinute din activităţi agricole şi că se va urmări transferarea animalelor sau suprafeţelor. „Orice impozitare, orice taxă care apare în plus este privită cu ochi răi de către oameni. Oamenii merg greu să-şi declare veniturile, consideră că poate este o măsură care nu este definitivă sau consideră că instituţiile statului nu pot să-i verifice cu precizie. O să apară foarte multe probleme, pentru că o să fie penalităţi. Sunt convins că oamenii nu o să declare în număr foarte mare veniturile. Unii, cel puţin verbal, spun că îşi vor reduce efectivele de animale, alţii vor face încercări de a împărţi între rude animalele, să ajungă sub efectivul care este impozabil. Vor avea loc destule încercări de genul acesta de a se sustrage de la plata impozitului respectiv”, a declarat  Marian Slivilescu, primarul din Tismana.  

Conform spuselor primarului Slivilescu, la nivelul localităţii Tismana şi a satelor arondate oraşului, efectivul de animale existent este de circa: 6.000 de bovine, 12.500 ovine şi circa 1200 de caprine. 

Primar: Impozitarea este benefică

Pe de altă parte, primarul din Baia de Fier spune că impozitarea veniturilor din activităţi agricole este un lucru bun. Turbăceanu este de părere că doar aşa se va putea ajunge la normalitate, în contextul în care oamenii de-a lungul timpului au încercat să se sustragă dărilor către stat. „Cred că impozitarea este benefică pentru că unii oameni şi-au trecut la registrul agricol ce au în posesie, alţii nu. Încet, încet, trebuie să se ajungă la normalitate. Înainte, când se impozita pe ce treceai în registrul agricol, oamenii nu îşi treceau suprafeţele ca să nu plătească impozit. Când au apărut subvenţiile de la APIA, au început să vină să-şi declare. De multe ori, omul interpretează legea după cum îi convine lui. Acum nu mai au cum să-şi retragă, odată ce au declarat”, a precizat primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, este de părere că localnicii din comuna sa vor merge să-şi declare aceste venituri. „Unii spun că e o chestie bună, alţii spun că nu este chiar bine. E normal ca să îţi declari toate veniturile. Nu prea sunt cetăţeni cu suprafeţe mari de terenuri cultivate. În comuna Turburea sunt oameni care respectă legea şi îşi vor depune declaraţiile”, a comentat Ion Bârcă, primarul din Turburea.

NORME DE APLICARE

Pe baza declaraţiei depuse de contribuabili, organul fiscal calculează impozitul prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual pe baza normei de venit şi emite decizia de impunere. Sunt neimpozabile veniturile provenite din: cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, tutun, hamei- până la 2ha; legume în câmp- până la 0,5ha, legume în spaţii protejate- până la 0,2 ha, leguminoase pentru boabe- până la 1,5 ha; pomi pe rod- până la 1,5 ha; vie pe rod-până la 0,5ha, flori şi plante ornamentale-până la 0,3 ha. Animale: vaci şi bivoliţe-până la 2; ovine şi caprine-până la 10; porci pentru îngrăşat –până la 6.  Albine- până la 50 de familii. Nici fermierii care au până în 100 de păsări de curte nu vor plăti impozit.

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: