Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Ultimele luni de litoral românesc

În timp ce oengiștii se uitau înspre Ardeal, la cazul Roșia Montană, iar presa era ocupată cu ecologia din politică, adică Frunzăverde, băieții deștepți din stat vindeau CupruMin la licitație. Mai rău, în partea opusă Roșiei Montane, la Marea Neagră, soarta zăcămintelor de gaze de șist era pecetluită prin hotărârea de guvern numărul nu-contează-cât, care concesionează pe șest (nu pe șist) firmei Chevron trei zăcăminte importante de gaz (zona Costinești, Vama Veche și Adamclisi). Clauzele contractului: secretizate.Efectele exploatării- Cel puțin la fel de nasoale ca alea ale cianurilor de la Roșia Montană. Pe YouTube puteți găsi un documentar interesant numit GasLand, făcut de un american pe sub casa căruia treceau gazele și căruia i s-a oferit o sumă colosală pentru a ceda pământul unei mari companii americane de extracție. Omul a început să se intereseze, după care a refuzat categoric. Pentru că, în urma documentării, a descoperit că metoda prin care se face extracția (cea mai modernă din cele cunoscute) poluează zeci de miliarde de litri de apă la o singură forare (în principiu, contaminează toată apa din zonă), bașca vaporii rezultați care distrug stratul de ozon și pot genera poli acide. Cât despre apă de băut în zonele din imediata vecinătate a exploatărilor, luați-vă gândul.

Pe de o parte parcă-ți pare rău că litoralul românesc va arăta ca în peisajele postapocaliptice ale marilor scriitori de SF după ce se vor fi vândut pe sub mână toate zăcămintele. Pe de alta, te întrebi dacă nu cumva asta și merită marii noștri hotelieri, din ce în ce mai umiliți de ofertele de bun-simț ale vecinilor noștri mai proști (desigur) bulgari, turci, ba chiar și sârbi. Nu m-ar mira ca și Ungaria să aducă mai mulți turiști la mare decât noi. Dar lasă, că noi vom face all-inclusive la plaele aride gen Mad Max combinat cu The Road.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: