Ultimul banc cu parlamentari

Un parlamentar mi-a zis zilele astea care este ultimul banc care circulă prin Casa Poporului. „Vom rămâne 300, aşa cum a decis poporul”. Un banc amar pentru ei, chiar şi pentru popor, pentru că este greu să te bucuri că trăieşti într-o ţară în care zilnic aflăm că un parlamentar este suspectat de infracţiuni şi se cere arestarea. Şi nu orice infracţiuni, ci din cele care au prejudiciat statul cu milioane, zeci de milioane, iar mai nou sute de milioane de euro. După alegerile din 2012 erau 588 de parlamentari. Deja vorbim de zeci de parlamentari arestaţi, trimişi în judecată sau anchetaţi. Şi încă destui pentru care parlamentul a blocat acţiunea procurorilor, prevalându-se de imunitate. S-ar părea că dosarul EADS va mai pune sub urmărire penală 50 de parlamentari, aşa că bancul cu „vom rămâne 300” are toate şansele să devină realitate până în 2016.

DNA pare decis să cureţe clasa politică şi cred că va continua acţiunile în forţă şi după alegeri, indiferent cine va ajunge preşedinte. Îmbogăţiţii din politică se uită şocaţi la procurorii care vor să le confişte toată averea lor şi a generaţiilor următoare. Că doar banii furaţi de 25 de ani nu au fost stocaţi, s-au dus pe vacanţe scumpe, maşini de lux, bijuterii pentru amice etc. De unde să dea înapoi cât au furat?

Oare câţi politicieni corupţi sunt în România? Sute? Mii? Mai mulţi? Oare câţi trebuie arestaţi pentru a elibera partidele de clanuri corupte, iar mai apoi, prin curăţarea politicii, să fie curăţate toate instituţiile statului?

Oare cât din prejudiciul de zeci de miliarde de euro produs de corupţii ţării în ultimii 25 de ani mai poate fi recuperat? Mai poate cineva acum să repare răul făcut prin privatizările ilegale, prin retrocedările ilegale de case, terenuri şi păduri? Mai poate cineva să recupereze banii furaţi prin licitaţii trucate, prin achiziţii la suprapreţ? Cu siguranţă, nu. Şi cu siguranţă nu vor fi arestaţi toţi corupţii din România. Dar măcar să fie distruse caracatiţele şi să fie creat un stat în care astfel de furturi să nu se mai poată produce. Sau să fie sancţionate rapid, nu după zeci de ani. Că parcă mă şi apucă mila când văd toţi bătrâneii ăştia pe la DNA.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: