Un roman istoric despre Gorjul de altădată

Într-un ciclu de emisiuni de vacanţă, GORJ TV vă propune la „Cine a fost odată-n Gorj” o întâlnire cu scriitorul Ion C. Gociu, autorul unui roman foarte bine primit de critica literară şi de public. Romanul „Maia” vorbeşte despre câteva evenimente istorice dureroase din istoria naţională întâmplate în timpul celui de-al doilea război mondial şi în anii imediat următori.

 

Scriitorul Ion C. Gociu a lansat săptămâna trecută romanul „Maia”, o carte care pune accentul pe evenimente istorice din al doilea război mondial cu ajutorul mijloacelor literare. Personajele cărţii, fruntaşul dezertor Trifon Mogoş din Gorj şi evreica Maia Zimmerman din Iaşi, vor fi salvate  de comunitatea ţiganilor de evenimentele acelor vremuri,  evacuarea evreilor din Iaşi şi deportarea ţiganilor din Transnistria. Autorul vorbeşte despre masacrul săvârşit la chestura de poliţie din Iaşi, din 29 iunie 1941, fapt petrecut pentru „curăţarea Iaşiului de evrei” după ordinele şefului statului de atunci, generalul Ion Antonescu. Şi mai dramatic, aflăm despre evacuarea în condiţii inumane a evreilor din Iaşi, cu toate momente mai puţin amintite în literatură.

Ion C. Gociu, ofiţer de carieră acum ajuns la venerabila vârstă de 78 de ani, a publicat trei cărţi în ultimii trei ani:”Din Văianu la Toronto”-2010, ”Cireşe amare”-2011, ”Maia”-2012. Despre geneza ultimei cărţi el povesteşte telespectatorilor GORJ TV: „Ideea mi-a venit de la o povestioară a talentatului şi om plin de har, scriitorul Dumitru Dănău. Cunoşteam un asemenea caz încă de la începutul anilor ‘70. L-am întrebat dacă este de acord să scriu pe o asemenea idee, că pot realiza un roman. Răspunsul dumnealui a fost afirmativ şi încurajator. Mai întâi a trebuit să citesc tot ce am găsit pe internet despre Pogromul de la Iaşi din 1941 şi deportarea ţiganilor în Transnistria în anul 1942, despre care, sincer să fiu, aveam cunoştinţe vagi. Ficţiunea mea trebuia să se bazeze pe adevăruri istorice indubitabile. În aproximativ două luni am fost pus la punct în ceea ce priveşte evenimentele istorice întâmplate. Au urmat trei luni de muncă, efectuată cu spor între orele două şi şapte ale dimineţilor şi pe 24 decembrie 2011, volumul întâi a fost terminat.”

Despre istorie şi naraţiune în Gorjul de altădată la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” de luni la orele 18.30 şi 20.30.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: