Un sfert din absolvenţii învăţământului tehnologic sunt şomeri

Dintre cei 1360 de tineri care au absolvit anul trecut învăţământul liceal tehnologic din Gorj, doar 10% sunt salariaţi. Un sfert sunt şomeri, iar 6% sunt persoane casnice, care nu îşi doresc să muncească. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pe absolvenţii promoţiei 2009-2010, ce a vizat cunoaşterea gradului de inserţie profesională a absolvenţilor învăţământului profesional şi tehnic. Nici din punctul de vedere al percepţiei că meseria lor este căutată pe piaţa muncii tinerii nu stau foarte bine, peste 55% dintre ei fiind pesimişti din acest punct de vedere.

În judeţul Gorj au fost investigaţi 1360 de absolvenţi ai profilurilor tehnice, care au absolvit liceul anul trecut. În urma chestionărilor a reieşit că 60% dintre absolvenţi şi-au depus un dosar pentru continuarea studiilor, iar 97% dintre aceştia au fost şi admişi. Cei mai mulţi s-au îndreptat spre domenii precum Ştiinţe Economice, Inginerie, Drept şi Administraţie Publică. Aşa cum  a reieşit din chestionarele realizate, peste 80% au ales facultăţile de stat. Studiul arată că dintre cei care termină şcoala doar 26% spun că specializarea pe care au ales-o în continuarea liceului îi atrage mai mult.

Nu îşi caută un loc de muncă

Per total, doar 45% consideră că au o şansă pe piaţa muncii şi că meseria lor este căutată pe plan local. Deşi 45% sunt încrezători în şansa lor, doar 23% şi-au căutat un loc de muncă în perioada ianuarie-februarie. Ca şi modalităţi de căutare a unui loc de muncă, pe primul loc se află Internetul şi familia. La şase luni de la terminarea liceului aproximativ 53 % erau elevi sau studenţi, 10% erau salariaţi, 25% erau şomeri indemnizaţi, 3% erau şomeri neindemnizaţi, iar 6% erau persoane casnice, care nici măcar nu îşi doreau să muncească. De asemenea, dintre cei 10% care erau persoane salariate doar 11% considerau că locul de muncă pe care îl ocupă este conform calificării pe care au dobândit-o. în jur de 3% erau apropiate de calificare. „Putem spune că absolvenţii profilurilor tehnice sunt preponderent pesimişti în privinţa şanselor de ocupare, cei din servicii preponderent optimişti, iar cei din resurse naturale şi protecţia mediului se împart echilibrat în două atitudini”

 Camelia Bibere, manager de proiect

STUDIU

Studiul este rezultatul proiectului „Monitorizarea inserţiei profesionale a absolvenţilor învăţământului profesional şi tehnic în vederea optimizării ofertei educaţionale”, implementat pe o perioadă de trei ani de IŞJ Gorj, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, IŞJ Galaţi şi Centrul Judeţean de Asistenţă Educaţională Galaţi.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: