Unde-i lege, nu-i tocmeală, dar nu prea e nici carte

Sediul Curții de Apel București este în Palatul de Justiție, fix vizavi de celebrul centru vechi. Clădirea a fost terminată în 1895 și construcția propriu-zisă a durat cinci ani. Construcția recreează stilul parizian, inclusiv interiorul arătând leit cu clădiri și imagini din capitala Franței. Este, spun avocații, cea mai decentă instanță din București. Toate celelalte sunt înghesuite, întunecate, complicate, viermuitoare și urât mirositoare. Și, într-adevăr, un prim contact cu Palatul de Justiție îți face o impresie bună. În primele trei minute, cel puțin, când te simți ca undeva în occident. Locul sfințește omul, am zis eu cândva. Ei bine, nu chiar.

Pentru că, la scurt timp după ce-ai intrat, te lovești de funcționari. Eu înțeleg că funcționarii sunt prost plătiți. Pot să înțeleg, deci, că sunt cătrăniți, cu capsa pusă, nervoși, mereu ursuzi. Nici eu n-aș fi vesel deloc dacă aș lua 20 de milioane pe lună ca să ”servesc” sute de oameni pe zi, mai ales într-un domeniu în care ai, pur și simplu, de-a face cu infractori. Dar să fii ciufut e una. Să fii prost îngrămădit, însă, când lucrezi în superbitatea aia de palat, care îți impune respect și umilință încă de când urci scările, mi se pare inadmisibil.

Indiferent că mergi la arhive sau în birourile în care se strâng avocații, ca mai peste tot în țară, de altfel, nu poți să scapi de ”decât”-uri în loc de ”doar”-uri și ”care”-uri în loc de ”pe care”-uri. La Xerox-ul din  acest lăcaș al culturii din buricul Bucureștiului e o ușă deasupra căreia scrie, același lucru în dublu exemplar: ”VĂ RUGĂM, ÎN LIPSA SPAȚIULUI SĂ INTRE MAXIM 2 PERSOANE!”. Nici la mesajele din avizierul asociației de locatari nu vezi chestii mai analfabete de-atât. Nu spun că nu aș mai avea încredere în justiție după ce am văzut la ce nivel sunt oamenii de bază din domeniu. Dar, în orice caz, încrederea mi-a fost puternic zdruncinată. Dacă o aud și pe Laura Codruța sau vreun judecător cu ”am făcut decât...”, plec într-o țară în care se vorbește prost în română pentru că româna nu se vorbește oficial.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: