Unde se termină comoara tradiţiei şi începe normalitatea planetei?

Pe măsură ce mijloacele de comunicare s-au inventat şi perfecţionat, lumea a evoluat nu doar la nivel tehnologic, ci, mai important, a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte civilizaţia. Dacă radioul şi televizorul încă erau uşor de controlat, acum, cu internetul, e ceva mai complicat. Orice cetăţean al planetei, aproape indiferent cât de rău o duce, se poate conecta şi poate vedea care sunt discrepanţele dintre valorile şi modul de viaţă al altor oameni, faţă de cele cu care trăieşte el. Globalizarea are avantaje indiscutabile şi, cu toate astea, s-au găsit oameni care să o conteste.

Ei îşi zic conservatori, adversarii lor i-ar putea numi retrograzi, cert este că există şi că sunt acei oameni care spun că tradiţiile locale sunt comoara fiecărei ţări şi că acestea nu trebuie mutilate în scopul uniformizării şi-al impunerii culturii occidentale în toată lumea. În unele aspecte, puţine, această rezistenţă ar putea avea dreptate. În altele, însă, nu s-ar putea înşela mai mult. Despre cum Japonia continuă să masacreze balene invocând tradiţia strămoşească am mai discutat, dar nu doar animalele cad victime acestei glorificări artificiale a ”farmecului local”.

Acum câteva săptămâni, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, a criticat public subjugarea femeii în Arabia Saudită şi pedepsele ”medievale” care se aplică femeilor care încalcă regulile stricte (femeile necăsătorite au un ”gardian” încă de mici, care ulterior le găseşte un soţ de care sunt practic violate la vârste fragede, iar ulterior nu pot să călătorească sau să aibă afaceri proprii fără acordul gardianului sau al soţului), dar şi activiştilor ca Raif Badawi, care a fost pedepsit cu 10 ani de închisoare şi 1000 lovituri de bici pentru ”insultarea Islamului” şi acum se confruntă cu o acuzaţie chiar mai gravă, aceea de ”renunţare la propria religie”, crimă care în Arabia Saudită se pedepseşte prin decapitare.

Urmare a criticilor ministrului suedez, Arabia Saudită şi-a retras ambasadorul din Suedia şi a anunţat oficial că nu va mai emite vize de călătorie cetăţenilor suedezi. Imediat, statului saudit i s-au alăturat Emiratele Arabe Unite, care au luat aceleaşi măsuri. Acum, scandalul a luat amploare în Orientul Mijlociu şi statele arabe critică public Suedia pentru ”nerespectarea valorilor culturale şi etice foarte variate de la stat la stat” şi ameninţă cu revolte şi cu alte acţiuni care vor incita, probabil, şi grupări teroriste împotriva Suediei.

Povestea a fost foarte puţin spre deloc menţionată în presa occidentală şi nici la nivel politic aliaţii europeni ai Suediei nu i-au luat apărarea acesteia. De aceea putem reveni la discuţia de la început, ca să ne întrebăm: acestea sunt tradiţiile pe care le vrem conservate?

Pentru că noi suntem români şi în România e foarte greu să fii femeie (hărţuiri stradale, miştouri, apropouri sexuale pentru angajare sau promovare, vă sună cunoscut?) ar fi frumos să ne alăturăm cauzei.

‪#‎JesuisMargot #‎JagärMargot

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: