Universitatea „Constantin Brâncuşi“ a pierdut specializările în Horticultură şi Peisagistică

UCB nu va mai avea specializările Horticultură şi Peisagistică, pe care le anunţase pentru noul an universitar. Acest lucru a survenit ca urmare a amânării publicării indicatorilor de performanţă de către agenţia care se ocupă de acreditări, aflată în subordinea aceluiaşi Minister al Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Deputatul de Gorj, Severus Militaru i-a solicitat Ecaterinei Andronescu să comunice în scris motivele întârzierii şi timpul estimat pentru emiterea hotărârii de guvern. „Este încă un exemplu al gestionării defectuoase a atribuţiilor ministerului şi de încălcare a legii, în profida consecinţelor pe care asemenea acţiuni le au asupra învăţământului şi comunităţilor locale”, consideră Militaru.

UCB se pregătea de admitere

La începutul acestei primăveri, elevii gorjeni din clasele a XII-a, care înclinau către o carieră în cercetare agricolă, dar şi părinţii acestora, au primit o veste bună: la Târgu-Jiu urma să fie înfiinţată o facultate pe domenii agronomice. Universitatea a preluat staţiunea de cercetare-dezvoltare horticolă de la Drăgoieni, lucru ce facilita înfiinţarea specializării.

Preluarea şi apoi reorganizarea unităţii de cercetare urma să fie făcută în două luni de la intrarea în vigoare a legii, prin hotărâre de guvern iniţiată de Ministerul Educaţiei. Staţiunea horticolă Gorj deţine aproape 180 de hectare în interiorul localităţilor Târgu-Jiu, Rovinari, Bălăneşti şi Frasinu, căteva construcţii şi lacuri ce trebuie curăţate şi redate în circuitul piscicol.

Optimist, rectorul Adrian Gorun demarase deja dezvoltarea unor proiecte proprii, susţinute cu finanţare externă. Ba mai mult, imediat după apariţia legii, universitatea a încheiat un protocol cu liceul de profil agricol din municipiu pentru stimularea absolvenţilor care urmau să intre, cu admitere, la noile specializări, unul din avantajele viitorilor studenţi fiind obţinerea permiselor de conducere pentru toate categoriile.

Ministerul nu a formulat hotărârea de guvern

Ministerul Educaţiei nu şi-a făcut timp pentru iniţierea hotărârii de guvern, aşa că la Târgu-Jiu nu au putut fi înfiinţate cele două specializări. „Pierderile sunt mari atât pentru veniturile universităţii, cât şi pentru tinerii care ar fi putut învăţa aici şi pentru bugetul familiilor acestora. Nefiind legiferată reorganizarea unităţii de cercetare, investiţiile în dotări şi laboratoare, pe care le plănuise universitatea nu se pot realiza, deci domeniul cercetării aplicate în agicultură mai are de aşteptat. Pe lângă astea, situaţia contractuală a personalului angajat din staţiunea horticolă, pentru care legea prevede preluarea în noua unitate, este incertă, iar patrimoniul continuă să se degradeze”, a spus Gorun.

În ciuda adreselor trimise de universitate şi a faptului că legea prevede sancţiuni civile şi penale pentru cei vinovaţi de nerespectarea termenelor prevăzute, Ministerul Educaţiei nu dă niciun semn cum că ar încerca în vreun fel remedierea situaţiei de care se face vinovat.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: