Universitatea „Constantin Brâncuşi” respinge Legea Educaţiei

Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” respinge proiectul de lege iniţiat de Daniel Funeriu. Rectorul universităţii apreciază noua Lege a Educaţiei ca fiind una politizată şi discriminatorie.

Universitatea „Constantin Brâncuşi” respinge categoric noua Lege a Educaţiei publicată de Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei. Deşi a fost unul dintre puţinii care au încurajat elaborarea unei noi legi a educaţiei, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” este nemulţumit de forma în care aceasta a fost publicată. Acesta susţine că noua lege încalcă principiile formulate de Comisia Prezidenţială. „Am fost printre cei care au susţinut această reformă în educaţie deoarece consider că trebuie să schimbăm ceva în învăţământ. Legea Educaţiei, care a fost elaborată de ministrul Daniel Funeriu, este însă cu totul altceva decât ne doream noi. Când am analizat proiectul legii am constatat că în cea mai mare parte au fost abandonate principiile formulate de Comisia Prezidenţială”, declară Adrian Gorun, rectorul UCB.

Acesta mai spune că Legea Educaţiei, în forma în care este acum, nu face decât să politizeze universităţile şi ar avea un efect de involuţie calitativă a acestora. Alături de conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” sunt şi alţi rectori din ţară. Vineri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bucureşti cu rectorii din ţară, aceştia şi-au arătat nemulţumirea faţă de această lege. „Este regretabil că ministrul de resort, prin măsurile propuse, contribuie la şocul involuţiei calitative declarând formal caracterul de bun public al educaţiei dar reglementând discriminatoriu şi absolut în favoarea învăţământului privat. Cerem o lege care să întărească şi nu să anuleze autonomia universitară. Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” respinge acest proiect de lege şi solicită elaborarea unui proiect riguros şi consistent”, mai declară Adrian Gorun, rectorul UCB. În opinia acestuia, Legea Educaţiei, în forma în care se află, nu va avea câştig de cauză şi va fi respinsă în unanimitate de rectorii universităţilor din ţară.

 Conducătorii universităţilor sunt revoltaţi că, potrivit proiectului de lege, ministrul are puterea de a revoca din funcţie un rector, fără niciun drept de apel. Mai mult, rectorii sunt nemulţumiţi că universităţile ar urma să-şi aleagă un manager, adică un rector ales prin concurs.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: