Uşi deschise la perete, noua doctrină a politicii locale

Liderii partidelor politice din Gorj au intrat în competiţie, care ţine uşa mai larg deschisă pentru a primi membri de la alte partide sau chiar independenţi. Florin Cârciumaru îi deschide uşa lui Marcel Romanescu, Gheorghe Orzan lui Cosmin Popescu, Marius Vlaicu lui Morega şi Manţog. Asta ca să nu mai vorbim de primari, care nu mai fac faţă la asaltul politicienilor.

„Marcel Romanescu are uşa deschisă la PSD, aşa cum cred că are la toate partidele”, a spus preşedintele PSD Gorj Florin Cârciumaru despre subprefectul Marcel Romanescu. Acesta din urmă nu poate face politică atât timp cât este funcţionar public, dar nu şi-a ascuns disponibilitatea de a reveni în PDL pentru a candida împotriva lui Florin Cârciumaru la Primăria Târgu Jiu. Democrat-liberalii i-au luat şansa de a candida lui Romanescu, deşi sondajele altor partide îl plasau cel mai bine după Cârciumaru. Din motive neclare, PDL Gorj promovează candidatura lui Nicolae Daviţoiu, consătean şi prieten din copilărie al lui Cârciumaru, care îl calitate de om de afaceri a beneficiat de multe ori de sprijinul acestuia. În acest context, lui Romanescu i se întinde o mână exact din partea adversarului. Cârciumaru este realist însă şi spune că nu crede că Romanescu se va îndepărta de PDL, chiar dacă pentru moment este supărat.

Cârciumaru, dorit ba de PDL, ba de UNPR

Sondaje recent făcute îl creditează pe Florin Cârciumaru cu o intenţie de vot de 92%, iar pe Daviţoiu cu 3%. Asta în timp ce, potrivit aceloraşi sondaje, Marcel Romanescu are încrederea a o treime din târgujieni. Romanescu nu a dorit să comenteze prea mult cu privire la marginalizarea sa, dar nu şi-a ascuns dezamăgirea că „nou-veniţi la conducerea PDL” îi analizează lui activitatea.

Stând pe grămadă de procente, Cârciumaru îşi permite să privească de sus USL şi să afirme că Uniunea Social - Liberală are nevoie de el, nu invers. Astfel de afirmaţii, făcute în general în cadru neconvenţional, le-au dat speranţe altor partide, care „au pus botul” şi l-au ofertat pe Cârciumaru. PDL şi UNPR se uită cu speranţă spre actualul primar, care este suficient de evaziv încât să le conserve speranţele. Strategie foarte bună, deoarece Cârciumaru se asigură că nu va fi atacat, ba chiar va fi lăudat de adversarii politici, ceea ce se şi întâmplă de câteva zile. Bătălia pentru Cârciumaru se dă şi pentru că toţi politicienii cred că voturile acestuia vor fi decisive pentru Consiliul Judeţean.

Morega, Manţog şi Cârciumaru, colegi de partid

Partidul cu uşile cel mai lard deschise în ultima vreme este UNPR. Formaţiunea condusă în Gorj de Marius Vlaicu poartă negocieri la nivel central atât cu Florin Cârciumaru, cât şi cu Dan Ilie Morega sau Ionel Manţog. Cum ar putea convieţui măcar doi din trei în acelaşi partid este greu de prevăzut, date fiind personalităţile cu accente dictatoriale ale celor trei. Interesant este că Vlaicu dă impresia că află despre negocieri din presă, susţinând că discuţiile, dacă sunt reale, se poartă la Bucureşti.

Unul din cele mai curtate personaje politice este deputatul Cosmin Popescu, de departe cel mai apreciat de către primarii de toate culorile politice din Gorj. Popescu şi-a luat în serios rolul de parlamentar, a ajutat zeci de primari să îşi rezolve problemele, dar a rămas fără partid. Statutul PDL nu îi mai permite acestuia să fie membru, după ce a primit o condamnare cu suspendare, rămasă definitivă. Cu toate acestea, primarii PDL cer partidului să găsească o soluţie pentru readucerea lui Cosmin Popescu în partid, liderii PNL declară public că îl vor, cei de la PC şi UNPR la fel, aşa că deputatul are de unde alege.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: