Va face Băsescu puşcărie?

Adrian Năstase plăteşte cu patru ani din viaţă şi cu nişte sute de mii de euro faptul că acum 12 ani şi-a garnisit vila din Zambaccian cu produse importate din China, pe care le-ar fi primit ca şpagă pentru a menţine nişte oameni în funcţie. Nu vor fi chiar patru ani, pentru că va executa probabil o treime din pedeapsă, dar dacă luăm în calcul zilele petrecute prin sălile de judecată, tot acolo ajungem. E o decizie a instanţei supreme, corectă sau nu, e treaba lui Năstase şi a avocaţilor lui să demonstreze. Eu nu pricep totuşi un lucru, cum de toate aceste dosare grele, cu nume sonore, ajung la acelaşi complet de judecată, „completul negru”, cum l-a numit presa. Cum de ambele dosare în care a fost judecat Năstase au fost repartizate de „calculator” la acelaşi complet. Dacă numai ăia trei sau cinci judecători sunt curajoşi sau cinstiţi în sistem, eu am dubii foarte mari cu privire la reforma justiţiei.

Sunt aproape sigur că marea dorinţă a lui Adrian Năstase astăzi este aceea de a-l vedea pe Traian Băsescu în puşcărie. De altfel, nu mai departe de zilele trecute, şefa DNA, Codruţa Kovesi, anunţa că dosarele Flota şi Mihăileanu vor fi redeschise la finalul anului, când îi va expira imunitatea prezidenţială lui Traian Băsescu. Pentru cine a uitat, reamintesc că dosarul Flota a fost trimis în judecată în 2004, august, cu câteva luni înainte de alegerea lui Băsescu preşedinte. 80 de inculpaţi, 192 de volume, 48.000 de file cu privire la asocierea companiei româneşti cu un grup din Norvegia, care a lăsat România fără nave comerciale. Ceilalţi trimişi în judecată au fost achitaţi, astfel că ar fi complicată o condamnare a lui Băsescu. Dosarul Mihăileanu este ceva mai simplu, Traian Băsescu a primit în 2003 acordul Primăriei Capitalei, pe care tot el o conducea, de a cumpăra o casă naţionalizată, deşi la începutul mandatului avea o altă casă în proprietate.

Mulţi îl vor pe Băsescu în puşcărie. România a avut multe precedente în justiţie în ultima vreme, cum ar fi încătuşarea unui fost premier, iată, pentru a doua oară. Vom avea parte şi de încătuşarea unui fost preşedinte? După părerea mea, regimul Năstase a fost campion la palmarea dosarelor penale ale potentaţilor vremii. În ultimul an de mandat, Năstase începuse şi el fabricarea unor dosare, pe baze listelor primite de la UE, iar „baronul Mischie” a fost cap de listă. În regimul Băsescu, listele au fost multe, la vedere, pe site-uri de specialitate, procurorii cu dedicaţie, iar completele de judecată, alese pe sprânceană de „calculator”. Ceva îmi spune că în regimul viitor, cum s-o chema el, Traian Băsescu va fi pe o astfel de listă. Nu mi-o doresc, dar poate doar atunci politicul va înţelege că justiţia trebuie lăsată să funcţioneze fără presiuni nici pentru achitare, nici pentru condamnare.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: