Vacile subnutrite din Tălpăşeşti, salvate de cetăţenii din zonă

Intervenţia poliţiştilor şi a inspectorilor DSV Gorj pentru salvarea celor 14 vaci subnutrite de la Tălpăşeşti a avut succes, însă numai parţial. Autorităţile locale s-au apucat de curăţat bătătura proprietarului animalelor de dejecţiile acumulate de-a lungul anilor, însă acesta i-a scos afară din curte când oamenii primăriei au vrut să ridice şi câţiva bolovani. Autorităţile spun însă că nu se lasă cu una, cu două, şi vor încerca şi azi să termine treaba începută ieri. Vestea bună este că animalele nu vor mai muri de foame, asta pentru că cetăţenii din zonă au donat cantităţi însemnate de furaje.

După intervenţia autorităţilor, Constantin Giugelea, proprietarul animalelor, dădea semne că a înţeles că nu mai poate ţine animalele în mizerie şi flămânde, însă situaţia a fost cu totul alta ieri. După ce angajaţii primăriei au strâns câteva remorci cu mizerie de prin curte, acestuia i-a sărit ţandăra, scoţându-i afară din gospodăria sa, crezând că vor să-l lase fără piatra rătăcită prin bălegar. Conform autorităţilor locale din Băleşti, animalele erau ţinute într-un strat de dejecţii şi nămol ce ajungea chiar şi la 50 cm. “Am trimis utilajele noastre pentru curăţirea gunoiului. S-au efectuat trei transporturi, curăţirea făcându-se în proporţie de circa 80%. Salariaţii noştri au fost daţi afară din curte de proprietar pe motiv că i-a fost ridicată şi piatra de sub gunoi. Nu se putea face selecţia, trebuia luat totul, pentru că am băgat un utilaj de încărcare într-o rabă etanşă”, a spus Aristcă Paicu, primarul comunei Băleşti.

Îi fac binele cu forţa

Chiar şi aşa, autorităţile locale spun că nu se vor lăsa şi vor încerca şi astăzi să-l înduplece pe proprietar să le permită curăţarea în totalitate a curţii, dar şi balastarea ei. Primăria vrea să realizeze şi un şopron cu bani de la bugetul local, la circa 300 m de locuinţa proprietarului animalelor, unde să fie găzduite animalele acestuia.  

Reamintim faptul că proprietarul în cauză a pierdut deja doi viţei, din cauză că nu le-a fost asigurată hrana. Vecinii au reclamat în nenumărate rânduri mirosul îngrozitor, dar şi faptul că animalele făceau prăpăd în rezervele lor de furaje, flămânde fiind, asta pentru că proprietarul lor nu dispunea de furaje pentru perioada invernală, singura lor hrană fiind iarba de pe islazul comunal.

Tone de furaje donate de oamenii cu suflet

Cele 14 vaci au fost găzduite la un localnic până la finalizarea amenajării noului adăpost. Tot cetăţenii din zonă au fost cei care i-au sărit în ajutor lui Constantin Giugelea, probabil din milă pentru animale, asigurând hrana bovinelor pentru următoarea perioadă. “Nu mai sunt probleme legate de starea de furajare a animalelor, întrucât mai mulţi binevoitori din zonă au donat furaje. Este vorba de câteva tone de furaje, fân de lucernă şi alte fibroase folosite în hrana animalelor”, a mai spus directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: